Csapattársa 19 éve nem látott betlit produkált, de Schumacher is majdnem összetörte magát

2021.03.29.
Comments off
17 Views

Nem sokon múlt, hogy ne csak Nyikita Mazepin, hanem Mick Schumacher is balesetet szenvedjen a Bahreini Nagydíj elején. A Haas orosz versenyzője elismerte, hogy ő hibázott, míg csapattársa azt sajnálta, hogy nem tudott másokkal csatázni.

Felemásan alakult a Haas két újonc pilótájának első Forma-1-es nagydíja. Mindeketten követtek el egy-egy nagyobb hibát, de míg Nyikita Mazepin számára ez a futama végét jelentette, addig Mick Schumacher folytatni tudta a körözést. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia úgy érzi, sokat tanult bemutatkozó versenyén, de egy kicsit sajnálta, hogy nem tudott másokkal csatázni.

Schumachernek magányos futama volt a mezőny végénForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Schumacher végül az utolsó, 16. helyen fejezte be a futamot, 38 másodperccel a 15. helyen befutó Sebastian Vettel és 58 másodperccel a 14. helyen célba ért George Russell mögött. A hibája nélkül közelebb lehetett volna hozzájuk, de minden bizonnyal akkor is utolsóként végez.

„Összességében azt mondanám, hogy 90%-ban elégedett vagyok, 10%-ban nem, a hiba miatt, amit a biztonsági autós újraindítás után követtem el – utalt a négyes kanyarból kifelé bemutatott megpördülésére. – Szerencsére az autó vezethető maradt, minden rendben volt, úgyhogy folytatni tudtam és építkezhettem a hétvége során szerzett tapasztalatokra. Kissé sajnálatos, hogy nem a mezőnyben autóztam, hogy legalább néhány körön át közel legyek az előttem haladókhoz. Szerencsére sikerrel túljutottam az olyan helyzeteken, mint a kék zászlók, egy ponton pedig utolértem Nicholas [Latifit], úgyhogy legalább megérezhettem, milyen közelről követni valakit és használni a DRS-t. Összességében úgy érzem, hogy rengeteget tanultam, és ezt remélhetőleg át tudom ültetni a következő versenyre.”

Mazepinnek három kanyarig tartott a futamForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Elmondása szerint a hétvége során ő is sokat tanult, versenykörülmények között azonban jóval kevesebb tapasztalatot (nagyjából semennyit) szerzett Schumachernél csapattársa, a már a rajt utáni harmadik kanyarban kieső Nyikita Mazepin. Az orosz versenyző saját hibájából csúszott ki és csapódott a falnak, amit rögtön el is ismert. „Nagyon egyszerű, hibát követtem el. A gumik túl hidegek voltak, én pedig elcsíptem a kerékvetőt, majd túl nagy gázt adtam és megpördültem. Teljességgel az én hibám volt. Nagyon sajnálom a csapatot, ennél sokkal jobbat érdemelnek. Nagyon mérges vagyok magamra.”

– nyilatkozta. – Próbáltam elkerülni Micket, mivel nagyon közel volt hozzám, és eközben túl nagy gázt adtam, amit a gumik már nem bírtak. Az én hibám volt és csalódott vagyok miatta. Ugyanakkor mindig lehet pozitívumokat találni. Hosszú napokat töltöttem a pályán és sok mindent csináltam, amikből tanultam. Ilyenkor rengeteget tanul az ember, megvannak a hullámhegyek és hullámvölgyek, utóbbiból pedig a mai volt az egyik legnagyobb. De ilyen az élet.”

Mazepin önkritikus voltForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi – Formula 1

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke megértő volt a hibázó pilótájával, és elmondta, hogy mindez a tapasztalatszerzés része, akárcsak Schumacher megpördülése. „Egy kicsit keményebben nyomta, de ez leginkább a stílusára vezethető vissza, ahogyan próbálja megtalálni a határokat. Néha az ember ilyenkor túllépi azokat. Egyáltalán nem vagyok meglepve. A lehető legjobb teljesítményt igyekszik nyújtani, miközben az autónkat nem könnyű vezetni. Ő egyike azoknak a srácoknak, akik nagyon keményen próbálkoznak” – nyilatkozta Steiner Mazepinről, majd hozzátette, szerinte mindkét pilótától számíthatunk megpördülésekre a jövőben is, de nem olyanokra, mint az első versenyen, amikor szerinte kicsit túl optimisták voltak, miközben próbáltak csatázni a többiekkel, és nem mérték fel jól a tapadási viszonyokat.

Mazepin bemutatkozó hétvégéje ezzel együtt feledhetőre sikerült. A szabadedzéseken is többször megforgott, majd az időmérő edzésen kétszer is keresztbe állt, másodszor fékhiba miatt.

Az orosz pilóta emellett azt a statisztikát sem fogja a falára kitenni, amely szerint a 2002-es Ausztrál Nagydíj óta ő az első újonc, aki bemutatkozó futamán már az első körben kiesett.

Akkor a Sauber színeiben debütáló Felipe Massa és a Toyotánál versenyző Allan McNish is belekeveredett a rajt utáni tömegbalesetbe és feladni kényszerült a versenyt.

Schumacher is majdnem pórul járt

A közvetítésből kimaradt, de Schumacher fedélzeti kamerájából kiderült, hogy nem sokon múlt, hogy a Haas másik újonca is búcsúzzon a verseny elején, a Mazepin bukása miatt pályára küldött biztonsági autó kimenetelekor ugyanis majdnem a tavalyi Toszkán Nagydíjon látott ráfutásos baleset részese lett.

Schumacher majdnem belerohant az előtte lassító autókbaForrás: F1 TV

A mezőny hátsó része a Mugellóban látottakhoz hasonlóan gyorsítani kezdett az utolsó kanyar után, a mezőny elején Max Verstappen azonban visszafogta a tempót, hogy a mögötte haladóknak minél rövidebb szakasz álljon a rendelkezésére szélárnyékból megtámadni őt. A Schumacher előtt három autóval haladó Cunoda Juki blokkolta is a jobb első kerekét, hogy ne rohanjon bele az előtte haladóba, de több autónak, köztük a Haasnak is nagyot kellett fékeznie. Szerencsére mindenki épp bőrrel és ép autóval megúszta az esetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.