Jégkorong vb: Szentpétervár átvállalná a rendezést Minszktől és Rigától

2020.12.11.
Comments off
26 Views

Oroszország kész megrendezni a 2021-es jégkorong-világbajnokságot, amelynek kijelölt társházigazdái, Lettország és Fehéroroszország között politikai ellentétek feszülnek.

Május 21-én kezdődik a világbajnokság (Fotó: AFP)

Hirdetés

Az ajánlatról René Fasel, a nemzetközi sportági szövetség (IIHF) elnöke beszélt a TASZSZ hírügynökségnek, közölve, hogy az orosz szövetséget irányító Vlagyiszlav Tretyak, az IIHF tanácsának tagja javasolta a vb-torna szentpétervári megrendezését.

„Korai még döntést hozni. Szerződésünk van, minden érintettel szeretnék beszélni” – jelentette ki Fasel, akinek pozitív koronavírus-tesztje miatt el kellett halasztania minszki útját, így egyelőre nem tud személyesen találkozni Aljakszandr Lukasenka államfővel, hogy tárgyaljanak a jövő évi világbajnokság körüli vitákról.

A legjobb 16 válogatottat felvonultató tornát május 21. és június 6. között bonyolítanák le Minszkben és Rigában, ám a lettek már többször is egyértelműen jelezték, hogy nem akarnak közös vb-t a fehéroroszokkal a Lukasenka augusztusi újraválasztását követően kirobbant tömegtüntetések, a feszültté vált belpolitikai helyzet miatt, és elítélik a hatalomnak az ellenzékkel szemben ismétlődő erőszakos fellépését, a sorozatos bebörtönzéseket. Minszk ugyanakkor egy hónapja közölte, hogy készen áll a 2021-es vb megrendezésére, ha kell, akár egyedül is.

Fasel nem egyszer foglalt már úgy állást, hogy az IIHF ellenzi a világbajnokság politikai okokból történő átruházását, vagy annak lemondását, s a nemzetközi szövetség kitart a lett-fehérorosz közös rendezés mellett. Mostani nyilatkozatában hasonlóképpen fogalmazott: „célunk az, hogy Minszkben és Rigában rendezzük a világbajnokságot, és ne változtassunk semmit” – mondta.

Eredeti cikk

Comments are closed.