„Ha vele iszol, az olyan, mintha egy nap alatt egy évet élnél” – az agyatlan futballzseni mindenkit megbotránkoztatott

2020.12.11.
Comments off
25 Views

Amikor megsérült, úgy meghízott, mint egy bálna

Gascoigne nem csak a tehetségével tett szert a világhírnévre, sokkal inkább azzal, hogy Besthez hasonlóan habzsolta az életet. „Reggelire jégkrémet evett, ebédre sört ivott, amikor pedig sérült volt, úgy meghízott, mint egy bálna […] Ő pályafutásom legnagyobb csalódása” – mondta róla Dino Zoff, aki a Laziónál két évet töltött a cselgép edzőjeként, és felelevenítette, hogy az étvágyát, az alkohol- és drogfüggőségét csillapítani képtelen játékos tizenkét kiló súlyfelesleggel tért vissza a nyári edzőtáborba. Zoff máig képtelen megérteni és feldolgozni, hogy Gazza ámokfutása teljesen romba döntötte azt a fényes karriert, ami előtte állhatott volna. „Ha Gazzával iszol, akkor olyan, mintha egy nap alatt egy évet élnél” – mondta róla Chris Evans, brit tévés műsorvezető, aki egy ideig ivópajtása volt a válogatott játékosnak.

A tragikus gyerekkor állt a botrányok hátterében

Gascoigne viselkedése mögött más okok álltak, mint Best esetében. Míg az Ötödik Beatle csak simán élvezte a hírnevet, a nőket, a vagyonát és a féktelen költekezést, addig Gazzánál mániás-depressziót diagnosztizáltak az orvosok, közeli barátai a tragikus gyerekkorára vezették vissza botrányos viselkedését és függőségeit, melyek folyamatosan leépítették. A kudarcokat képtelen volt feldolgozni (a róla készült egyik leghíresebb kép, amikor az 1990-es vb elődöntőjében elveszített tizenegyespárbaj során sírt, 1998-ban a fél edzőközpontot szétrúgta, mikor kiderült, hogy a keretszűkítés után nem mehet a világbajnokságra), és mivel tehetségével tisztában volt, állandó figyelemre vágyott. Exhibicionizmusa napról napra újabb botrányokba keverte.

Pedig nagyon jó ember volt. Gyerekkori barátja, Jimmy Gardner (akit termete miatt Ötgyomrú Jimmyként ismert meg Anglia) elmondta, hogy gyerekként rendszeresen kihozta az utcára az édességeket, amiket kapott, hogy megossza barátaival. Nagylelkűsége felnőttkorára is elkísérte: legmélyebb alkoholizmusában ötjegyű csekkekkel lepte meg azokat, akik levelet írtak neki.

Keményen beszólt Fergusonnak is

A legkeményebb beszólásokat egykori idoljának, Sir Alex Fergusonnak tartogatta. 1988-ban a Manchester United menedzsere mindent megtett, hogy megszerezze az ország legtehetségesebb játékosát, ám Gazzánál végül a Tottenham volt a befutó. (Sokat elárul Gazza életmódjáról, hogy amikor először utazott Londonba, összetörte a newcastle-i csapattársától, Mirandinhától kölcsönkapott autót.)

Mivel Gascoigne és a United már mindenben megegyezett, Ferguson elárulva érezte magát. Harminckét évvel később, SAF ostoba fiúnak nevezte a játékost, hozzátéve, hogy Gazza ezzel a húzással örökre elszalasztotta a lehetőséget, hogy jobb ember legyen belőle, és a skót menedzser keze alatt megváltozzon a sorsa. Azt már sosem tudjuk meg, vajon Ferguson jobb útra terelte volna-e botrányhősünket, aki ezzel elkerülte volna-e az alkoholizmust és a drogfüggőséget, azt azonban tudjuk, mit reagált Gazza a menedzser szavaira.

Sir Alex Ferguson szerint másképp alakultak volna velem a dolgok, ha akkor a Manchester Unitedhez igazolok” – kezdte mondandóját, majd nyomdafestéket nem tűrő stílusban magyarázta, miért kételkedik abban, hogy pont a manchesterieknél várta volna más élet. „Rio Ferdinand elfutott egy k*** drogteszt elől. Éric Cantona páros lábbal rúgott nyakon egy b*** a lelátón. Wayne Rooney megb*** egy kib*** nagymamát. Ryan Giggs pedig a saját tesója k*** feleségét b***.”

Ha érdekelnek efféle történetek, szerezd be Berei Dániel új könyvét, melynek címe: Angóóól!

December 20-ig ingyenes házhoz szállítással jár hozzá ajándékba a Bayern München című könyv.

Eredeti cikk

Comments are closed.