Diósgyőr: Fentről ne szóljanak bele a munkájába! – az új felvidéki edző nagy taktikus, keveset beszél és a reménytelen küldetések mestere

2020.12.10.
Comments off
21 Views

A most 43 éves Geri edzői pályafutását a másodosztályú Rimaszombatban kezdte, ahol azt megelőzően hosszú évekig futballozott. Mivel középhátvéd volt, az edzői hitvallása is a stabil védekezés kialakításán alapul. A szlovák első osztályban pontosan két éve debütált a Zólyombrezó csapatában, ahol azonban csak „beugró edző” volt, így mindössze két meccs jutott neki. Az első komoly megmérettetés Nyitrán várt rá, ahol tavaly októberében pályaedzőből előlépett vezetőedzővé, miután a sorozatban öt vereséget produkáló Marian Süttöt menesztették.

Fő a védekezés

Geri legfontosabb feladata a védelem stabilizálása volt, mivel a csapat rengeteg gólt kapott. Jól alkalmazta a 3-5-2-es hadrendet, ami gyorsan eredményre vezetett. Az őszi szezonban öt bajnoki meccsből kettőt megnyert, kétszer végzett döntetlenre és csak a DAC-tól kapott ki 1-0-ra. Csapata nem játszott ugyan látványos focit, de gyűjtögette a pontokat és a kiesés ellen küzdő Nyitrának ez mindennél többet ért. Ennek ellenére azonban nem folytathatta a munkát, mivel az új ukrán tulajdonos új edzőt hozott a csapathoz. Az ukránok azonban pár hónap után távoztak, így a következő szezontól újra Gerire bízták a szakmai munka irányítását.

0-5 és 0-6 után feltámadás

Sokan biztosra vették, hogy belebukik a feladatba, mivel viszonylag gyenge játékoskerettel kellett volna az osztályozón bennmaradt csapat helyét stabilizálni a Fortuna Ligában. Nem is kezdett jól, előbb a Slovantól egy ötöst, majd a DAC-tól egy hatost kapott. Szinte mindenki reménytelen küldetésnek tartotta az újbóli nyitrai szerepvállalását, ő azonban biztos volt benne, hogy jönnek majd az eredmények. Neki lett igaza, hiszen a csapat elkezdett nyerni, hatékonyan vegyítette a 3-5-2-es rendszert a 4-2-3-1-el. A legnagyobb sikerét a Slovan vendégeként érte el, ő ugyanis az első edző, aki nyerni tudott a pozsonyiak új otthonában. A biztos kiesőnek hitt Nyitrából szép lassan középcsapatot faragott.

A Gerit jól ismerők szerint keveset beszél, de sokat dolgozik és mindig maximális alázattal végzi a munkáját, nem derogál neki tanulni a tapasztaltabb edzőktől sem. Nagy taktikus hírében áll, aki az egyéni látásmódjának is köszönheti eddigi sikereit. Rugalmas szakember, aki bátran mer váltani, ha egy-egy elképzelése nem válik be.

Pihenni akart

Fiatal kora ellenére határozott egyéniségnek tartják, akinek pontos elképzelése van a futballról és nem igazán veszi jó néven, ha fentről beleszólnak a munkájába. A nyitrai karrierjének az vetett véget, hogy a klubtulajdonos nyomására váltania kellett a kapuban, amit a mérkőzés után be is vallott Geri. A Rózsahegytől elszenvedett 3-0-s vereséget követően elmondta, hogy az izraeli kapus nem sportszakmai okok miatt került a kezdőbe, hanem a tulajdonos döntötte el. Mivel emiatt kibékíthetetlenné vált az ellentét közte és többségi tulajdonos között, mindkét fél úgy látta jobbnak, ha elválnak útjaik.
– Történt egy dolog, amire felhívtam a figyelmet a Rózsahegy elleni meccs után. Nem tudtam azonosulni vele – utalt Geri a szlovák sajtóban a tulajdonossal való konfliktusára. Érdekesség, hogy az edző december 5-én a sport.aktuality.sk-nak még arról beszélt, hogy egyelőre pihenni szeretne. – Nem úgy van, hogy szerdán felbontjuk a szerződésemet Nyitrán, csütörtökön pedig már aláírok máshová. Ha valami felmerül, akkor elgondolkodom az ajánlaton. Most pihenni szeretnék, meglátom mit hoz a következő időszak. Geri azonban sokáig nem pihenhetett, mert három nappal később bemutatták, mint a Diósgyőr új vezetőedzőjét. Nem ismeretlen helyszín számára Miskolc, rimaszombati edzőként két alkalommal is irányította csapatát a DVTK ellen, míg tavaly az UEFA Pro-licences képzés keretében tanulmányúton járt Diósgyőrben.

Nem egy Hornyák Zsolt

A feladat hasonló, mint Nyitrán volt, egy leeresztett, kiesés ellen küzdő csapatot kellene felráznia. A diósgyőri keret annyiban különbözik a nyitrainál, hogy ezúttal minőségi támadókkal, illetve támadó szellemű játékosokkal dolgozhat majd együtt, elég, ha csak a Drazic, Molnár, Grozav, Rui Pedro, Márkvart ötöst említjük. A Gerit régóta ismerők szerint az biztos, hogy hatalmas elánnal vág bele a munkába és a mezőny megismerésére sem kell majd heteket elpazarolnia, mivel folyamatosan követte az NB I mérkőzéseit. A felvidéki szakember a játékospárti edzők közé tartozik, tőle senki ne várja majd, hogy egy-egy rosszul sikerült mérkőzés után a saját futballistáit nyilvánosan kritizálni fogja.

Kevésbé harsány és talán a közvélemény számára kevésbé színes figura, mint a magyar élvonal másik felvidéki edzője, Hornyák Zsolt, de nem is az lesz a feladata, hogy kijelentéseivel meghökkentse a közvéleményt, hanem sokkal inkább az, hogy a Diósgyőrt megmentse a kieséstől. Az első akadályt az MTK Budapest jelenti majd vasárnap.

P. A.

Eredeti cikk

Comments are closed.