Sikerült: negyedszer is Eb-résztvevő Magyarország!

2020.11.12.
Comments off
5 Views

A koronavírussal megfertőződött Marco Rossi – aki érthető okokból nem lehetett ott a csapattal a Puskás Arénában – rendkívül támadószellemű kezdő tizenegyet küldött pályára: 

Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola, Kalmár, Nagy, Szoboszlai, Holender – Szalai Á., Sallai

A vendégek kezdték bátrabban a találkozót, a magyar együttes játékában több technikai hiba és pontatlanság is csúszott az első percekben. Egy szöglet után Pálsson fejese okozta a legnagyobb veszélyt, de szerencsére középre ment, Gulácsi így könnyen fogta a próbálkozást.

A 10. percben Gylfi Sigurdsson végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb oldaláról, ez is középre ment, ráadásul nem volt különösebben erős lövés, a magyar kapus így megpróbálta megfogni. 

Nem volt jó döntés, sajnos a labda átcsúszott Gulácsi kezei között, és a kapuban kötött ki…

Az izlandiak vezető gólját ide kattintva nézhetik meg.

A találat után kissé felpörgött a magyar csapat, a 17. percben Holender távoli lövését kellett védenie Halldórssonnak, akinek 

nem sokkal később Willi Orbán szöglet utáni fejesénél már bravúrra volt szüksége a hárításhoz.

A másik oldalon egy Finnbogasson csúsztatást jegyezhettünk fel, a félidő felénél pedig egy látványos és rendkívül fontos Botka-mentést: a ferencvárosi védő a gólvonalról vágta ki Bjarnason közeli fejesét. A játékrész hajrája egyértelműen a magyar csapaté volt, Holender, Sallai, majd Szoboszlai is egyenlíthetett volna, de egyikük sem járt sikerrel

– pedig a Salzburg középpályása 17 méterről, a kapuval szemben végezhetett el szabadrúgást, de sajnos fölé csavart.

A 43. percben egy gyors ellentámadás végén Gudmundsson lépett ki a jobb szélen és vezethette Gulácsira a labdát, de szerencsére nem tudott túljárni a magyar kapus eszén, aki bravúrral védte a Burnley középpályásának közeli löketét. A hosszabbítás perceiben Szoboszlai még jó 30-ról megkínálta Halldórssont, de helyén volt a vendégek kapusa és oldalra ütötte a kísérletet.

Szünetben egyik csapat sem cserélt, de a játék képe a második félidőre sem változott: az izlandiak szervezetten visszazártak az előny birtokában, többet volt a labda a magyar csapatnál, de az igazi átütőerő hiányzott a támadásokból.  Az 53. percben mondjuk kis híján csodagóllal egyenlíthettünk volna, remek labdajáratást követően 

Szoboszlai sarokkal hozta helyzetbe Szalai Attilát, akinek egy védőről pattant a hosszú felső sarok fölé a lövése.

A 70. percre teljesen áttevődött a játék a vendég térfélre, ekkor már Sigér, Lovrencsics és Nikolics is ott volt a pályán, mégsem előttük, hanem Botka előtt adódott nagy helyzet, távoli életerős bombája azonban egy védőn megpattanva a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Az utolsó negyedórában már mindent egy lapra feltéve támadott a magyar együttes, vállalva a kontrák okozta kockázatot, de egyszerűen nem talált fogást a remekül záró izlandi hátvédsoron. A 84. percben Loic Nego és Könyves Norbert állt be Szalai Ádám és Nagy Ádám helyére, a hajrában pedig a vendégek szerencsére kihagyták a meccslabdát: Bödvarsson jobb oldali centerezésére Gudmundsson vetődött be, de nem találta el jól a labdát.

Már pedig kulcsfontosságú volt ez a kimaradt lehetőség, 

Nego ugyanis a 88. percben egy kapu előtti kavarodást kihasználva egyenlített!

Ide kattintva nézheti meg Nego egyenlítő találatát.

És amikor már mindenki elkönyvelte, hogy jön a hosszabbítás, Szoboszlai gondolt egy merészet, a félpályáról elindulva faképnél hagyta védőit, majd 16 méterről jobbal a kapufa segítségével a bal alsóba bombázott!

Szoboszlai győztes gólját ide kattintva nézheti meg.

A magyar csapat 2-1-re nyert, így sorozatban másodszor jutott ki az Európa-bajnokságra, amelynek Budapest társházigazdája lesz majd.

Borítókép: Index Fotós: Czerkl Gábor

Eredeti cikk

Comments are closed.