A Mercedes csapatfőnöke Prost és Senna példájából tanulva építette kapcsolatát Hamiltonnal

2020.11.04.
Comments off
10 Views

Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének egy Alain Prosttal folytatott beszélgetés is segített abban, hogy az évek során jó kapcsolatot alakítson ki Lewis Hamiltonnal.

A Mercedes az Emilia Romagna Nagydíjon megnyerte zsinórban hetedik konstruktőri világbajnoki címét, amivel tovább erősítette helyét a Forma-1 halhatatlanjai között. Eközben nem csak a csapat, hanem annak tagjaként Lewis Hamilton is történelmet készül írni, hiszen akár már a Török Nagydíjon ő lehet a sportág második hétszeres világbajnoka, utolérve Michael Schumachert.

Hamilton 2013-ban csatlakozott a Mercedeshez, a sikerszériát pedig a már akkor is a csapatnál levő, 2014-től a csapatfőnöki pozíciót Ross Brawntól átvevő Toto Wolff-fal közösen vitte véghez. A Sky Sports kérdésére az osztrák üzletember kifejtette, hogy miként tudott a jelenlegi szintre jutni a kapcsolata Hamiltonnal, és minek köszönhető, hogy továbbra is a legjobbat képesek kihozni egymásból.

Wolff és Hamilton az Emilia Romagna NagydíjonForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szerintem mindig nagyon őszinték voltunk egymással – határozta meg Hamiltonnal való kapcsolatának alapját Wolff. – Amikor idejöttem a Mercedeshez, emlékszem egy beszélgetésre Alain Prosttal, amelyben megkérdeztem tőle, hogy mi ment félre közte és Ayrton Senna között. Ő pedig azt mondta, »nem tudtuk, hogy élvezzük-e a csapat támogatását vagy nem, a politika pedig mindig szerepet játszott.« Persze nem tudom, hogy ez igaz-e vagy sem, mivel én nem voltam tagja annak a csapatnak, de nálunk nincs politika. Csapaton kívül igen, de azon belül nem, és ezt soha nem is hagynám. Az átláthatóság, őszinteség, a probléma és nem a másik hibáztatása és a másik biztatása a legfontosabb értékeink. Ezért jó és szórakoztató itt dolgozni, de ugyanakkor hajtani is kell.”

Prost szavaira máig emlékszik WolffForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A csapatfőnök egy másik történetet is elmesélt, ami azt mutatja meg, hogy a sikersorozatuk elején mennyire nem mertek még csak gondolni sem arra, hogy ennyi világbajnoki címet nyernek. „Őrültség lett volna ilyen célt kitűzni, de 2014 elején volt egy esemény a vezetőség részvételével, amikor kitűztük a célokat és felírtuk azokat a falra. Akkor az volt a cél, hogy megnyerjük az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet. Aldo Costa (a csapat akkori mérnökigazgatója – a szerk.) azonban azt mondta, hogy ez nem elég ambiciózus, szerinte több címet kellett kitűzni. Azon beszélgettünk, hogy ezt nem tehetjük ki a falra, mert teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Hálistennek most már minden falon kint van, mert ez emlékeztet minket arra évről évre, hogy egyre kijjebb toljuk a határainkat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.