Rossi: “Ha a Salzburg nem engedi el Szoboszlait, gyalog fog eljönni” – megint megvédte Szalait a kapitány

2020.11.02.
Comments off
11 Views

Rossi a kerethirdetésről

– Azok a játékosok, akik hozzájárultak az Izland elleni Eb-pótselejtező eléréséhez, valamint az év utolsó két meccsének a lejátszásához, kiérdemelték, hogy behívjam őket. Néhány változtatásra azonban szükség volt. Gyurcsót hívtam be Szőke Adrián helyett: régóta ismerem Ádámot, tudom, milyen technikai képességgel rendelkezik és mi az a plusz, amivel segíthet nekünk. Szőkének egyben lehetőséget biztosítunk arra, hogy az U21-ben még tovább erősítse a nemzetközi tapasztalatait. Kleinheislerrel és Lovrencsics Gergővel kapcsolatban elhárultak azok az okok, ami miatt nem tudtam őket legutóbb behívni, utóbbi játékossal beszéltem, és Szergej Rebrovval is, teljesen az az összkép, hogy minden feltétel adott, hogy a válogatottat erősítsék. Kovácsik helyére Hegedűs került, mint harmadik számú kapus, mert sajnos Kovácsik hosszú időre kidőlt a térdsérülése miatt. 

Mennyire optimista? Van-e hiányérzete?

– Az előző meccseknek nagy tanulsága, hogy nemcsak azt értük el, amiben reménykedtünk, azaz, hogy jó eredményekkel tértünk haza, hanem kellemes tapasztalatokkal gazdagodtunk a játék terén is, ezért optimistább vagyok, mint az előző hónapban. Hiszem, hogy csakis jó hozzáállással és játékkal tudunk elérni jó eredményeket. Ha össze kell hasonlítani a mostani lélekállapotomat a legutóbbival, amikor keretet hirdettem, akkor mindenképpen reménytelibb vagyok.

Kleinhesler visszatéréséről

– Akiket meghívok, azokat azért hívom, mert hiszek bennük és tudják segíteni a válogatott játékát. Ez itt nem Marco Rossi csapata és nem Marco Rossi kerethirdetése, hanem Magyarországot képviselik a játékosok. Sosem ellenszenv vagy rokonszenv kérdése, ki az, akit meghívok és ki az, akit nem. Persze bennem is él rokonszenv, mással szemben pedig élhet ellenszenv, de sosem ez az oka a meghívónak.

László agresszív, jó futó, kiváló technikai és taktikai sajátosságokkal bír, hozzá hasonló kvalitásokkal nem rendelkezik senki, ezért fontos a válogatott játékához.

Minden szabályomnak megfelel, ami a behíváshoz kell. Jól játszik, jó fizikai, lelki, pszichikai állapotban van, korábban egy mentális, lélektani problémája volt, neki is és a családjának is sikerült ezen túl lépni, és az utóbbi időben már nem nyomja rá a a bélyegét a játékára. Az előző kerethirdetésnél még korai lett volna behívni, most azonban minden feltétel adott, hogy tagja legyen a válogatottnak, amit az elmúlt években a családjának tekinthet. 

Mindenkire számíthat-e mindhárom meccsen?

– Nagyon kívánom, hogy ezúttal ne legyenek ilyen problémáink, jelen pillanatban nem látszanak efféle akadályok, de a helyzet napról napra alakul, a vírus egyre agresszívabbá válik az egész világon. 24 mezőnyjátékossal és 3 kapussal bármilyen helyzetre felkészültünk.

Szoboszlai Dominik azt mondta, ha a Salzburg nem engedi el, akkor gyalog fog eljönni, mert feltétlenül játszani akar Izland ellen, és ez mindenkire igaz. A srácok számára meghatározó az Izland elleni meccs, ez jár a fejükben.

Csak kívánni tudom, hogy a vírus ezúttal ne okozzon problémákat.

Izland legsebezhetőbb pontja

– Az izlandi válogatott fizikailag nagyon stabil, nagyon kevés teret enged az ellenfelének, de ha a rivális megengedi magának azt a luxust, hogy helyet ad az izlandiaknak, akkor azt maximálisan kihasználják és nagyon jó ellentámadásokat indítanak. A középpályán a legfontosabb játékos Sigurdsson, nagyon nehéz rá embert állítani, nehéz őt megfogni, mindkét lábával nagyon ügyes. Finnbogason és Gudmundsson is nagyon veszélyes, különösen a széleken kell figyelni, hogy nehogy elviharozzanak ott. Emberfogással kell lekötni ezeket a játékosokat, mert nagyon kipróbált már a játékuk a 4-4-2-es felállásban, amiből bármikor lehet 4-2-3-1. Sigurdsson az idei évben leginkább második csatár szerepét töltötte be, de korábban második középpályásként is megmutatta jó képességeit. 

Szalai Ádám a mai napig nem játszik klubjában

– Ádám az elmúlt két hónapban csak a válogatottban játszott, erre nem tudok taktikai okokat említeni, ez nem az én felelősségem. Ami engem illet, Szalai az első számú vezetője a válogatottnak, megérdemelten a csapatkapitány,

egy olyan karizmatikus ember, akinek a lelki, pszichikai készségei túl fontosak ahhoz, hogy kihagyjuk a keretből.

Meg is védtem, amikor úgy éreztem, hogy valaki túltolta a biciklit a kritikákkal, az Észtország elleni meccs előtt volt, aki nagyon betámadta a kérdésekkel Ádámot, majd két gólt is lőtt. Nagyon fontos játékosnak látom őt, akárcsak Nagy Ádámot, aki szintén nem játszik a Bristolban. Megvizsgáljuk, milyen formában, pszichikai állapotban van a két Ádám, de az értékelésünk arra fog kiterjedni, hogy kezdőként vegyenek-e részt a válogatottban, de azt mindenképpen megérdemlik, hogy a keretben legyenek. A mérkőzés előtti három-négy napban mérlegeljük, hogy a kezdőben lesz-e a helyük.

A Ferencváros-Juventus BL-meccsről, a “magyar Atalanta” elnevezésről

– Azt említettem abban az interjúban, hogy a Fradi a magyar Juventus, abban az értelemben, hogy a torinóiak nyerik a legtöbb trófeát Olaszországban, Magyarországon pedig a Fradi a legsikeresebb. Az Atalantával az újságíró vonta össze a Fradit. Ami a játékstílust illeti, a Fradi agresszívan közelíti meg a meccseket, nem rettennek meg a párharcoktól, ezt pedig sikerült jó offenzív készséggel párosítani. Ekkor utalt arra az újságíró, hogy akkor úgy játszanak, mint az olasz bajnokságban az Atalanta. És tényleg erről van szó, az egy-egyes párharcokban kitűnnek a játékosok minden poszton. Mondtam már korábban is, az elmúlt két évben a Ferencváros bizonyította, hogy a klubvezetés mennyire előrelátó volt és helyesen döntött, amikor a megfelelő edzőt választották ki a feladatra. Emlékszem, mennyire bírálták még a Fradi szurkolói is Rebrovot, amikor megkezdte a munkát, ám őt nem hatották meg a kritikák, most pedig beért a munkája, jól teljesít a Fradi. A mostani Ferencváros az igazi arcát akkor mutatta meg, amikor a Dinamo Kijev ellen visszajöttek 0-2-ről, aztán az utolsó percekben azonos rangú ellenfele volt a Kijevnek, olykor még le is iskolázta a Dinamót. Ha a Juventus ellen nem a nagy nevekre összpontosítanak, hanem a saját játékukra koncentrálnak, akkor jobban zavarba tudják hozni az ellenfelet, mint a Barcelonát.

Válogatott: Két nagy visszatérő az év meccsére készülő keretben – itt a névsor

Eredeti cikk

Comments are closed.