Álmodni kell! – Thury Gábor jegyzete

2020.10.27.
Comments off
13 Views

Amikor kiderült a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása, és mely csapatok lesznek a Ferencváros ellenfelei, csak a nagyon optimisták remélték, hogy a Barcelona, Juventus, Dinamo Kijev hármas ellen a zöld-fehérek pontot szerezhetnek. Aztán az esélyeket latolgatva – elsősorban a vágyaknak hangot adva – az optimisták azt mondták, a Dinamo ellen talán meglehet a becsületpont.

Hirdetés

Fenntartom, amit korábban is írtam: banális szófordulattal élve a Fradi már a csoportkörbe jutással megtette a magáét, innentől minden mérkőzés ajándék, még akkor is, ha becsúszhatnak nagy különbségű vereségek. De nem mindegy, hogyan kap ki a csapat. El lehet úgy is vérezni, hogy a játékosok hátát feltöri a háló, s úgy is, ahogyan az FTC Barcelonában: az 5–1-es vereség ellenére önmagát adva karakteres játékkal próbálkozott.

A Dinamo Kijev elleni pontszerzés reményét főleg az táplálja, hogy a zöld-fehérek edzője, Szerhij Rebrov ismeri az ukránokat. Ennek kapcsán frappánsan jegyezte meg egy kommentelő az interneten, hogy a kijeviek meg Rebrovot ismerik, tudják, mire számíthatnak tőle. Ezen az alapon megadhatjuk a választ, hogy mindkét részről sok munkára és kevés mosolyra… Komolyra fordítva, felvetődhet, hogy a Juventustól otthon 2–0-s vereséget szenvedő, szintén nullapontos kijeviek a pontszerzés érdekében viszonylag passzívak lesznek. Szabó József, a klub egykori játékosa és edzője szerint kivárásra játszva a Fradinak lehet esélye. Ezt erősíti Dibusz Dénes keddi Nemzeti Sportban megjelent nyilatkozatának egyik mondata, hogy „az ukrán csapathoz vagyunk a legközelebb, s a hazai pálya is a mi malmunkra hajtja a vizet”.

A mérleg másik serpenyőjében ott a két együttes értéke: a Fradié 24.7 millió euró, az ellenfélé 96.8 millió. A zöld-fehérek ezzel utolsók a sorban, a kijeviek a Basaksehirt (88.95), a Lokomotiv Moszkvát (78.55) és a Midtjyllandot (42) előzik még meg a BL-mezőnyben. Csaknem négyszeres értékkülönbséget kellene tehát eltüntetni a pályán… Ilyenkor szoktuk azt mondani, szerencsére nem a pénz játszik. Ez most is így van, úgyhogy álmodjunk.

Mert álmodni nemcsak lehet, hanem kell is.

Eredeti cikk

Comments are closed.