A küszködő Vettelhez és Bottashoz hasonlítja Albont a Red Bull

2020.10.25.
Comments off
12 Views

Alexander Albonnak ki kell érdemelnie, hogy a Red Bull pilótája maradhasson, de Christian Horner utalt arra, hogy a Portugál Nagydíjon nem került sokkal közelebb ehhez. A csapatfőnök viszont úgy véli, a tavaly menesztett Pierre Gasly sem szerepelne jobban az élcsapat autójával.  

Sebastian Vettel kálváriájához és Valtteri Bottas egyre csúnyább vereségeihez hasonlóan Alexander Albon szereplése is hagy kívánnivalót maga után. Miközben Max Verstappen egy rajtbaleset ellenére is 3. lett a Portugál Nagydíjon, Albon csupán a 11. helyezett volt az első kör végén, csak két kerékcserével tudta befejezni a versenyt, majd csapattársa által is lekörözve pont nélkül maradt.

Albonnak nagyon sokat elnéznek a Red Bullnál – GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Albon szempontjából ennél is kínosabb, hogy Pierre Gasly ismét az 5. helyezett lett az Alpha Tauri autójával, így már 63 pontot tudhat magáénak, miközben Albon a papíron jóval versenyképesebb Red Bull volánja mögött 64-et gyűjtött. Összehasonlításként Max Verstappen 162 pontnál jár. Christian Horner csapatfőnök szerint a thai pilótának „nehéz napja” volt Portimaóban.

Mindkét Red Bull lágy gumikkal rajtolt, ennek ellenére Verstappen és Albon is nehézségekkel küzdött az abroncsok felmelegítése terén. A holland pilótának is vissza kellett vernie a 16. helyről remekül rajtoló Kimi Räikkönen támadását, ő azonban lőtávolban maradt az élmezőnyhöz képest, Albon viszont beragadt, ezért szemcsésedni kezdtek az abroncsai és korai kerékcserére szorult.

„A közepes keverékű gumikkal már rendben volt a tempója, utolérte a többieket, de megint annyira elkoptak az abroncsai, hogy újra be kellett hívnunk őt. Nem ért volna végig, feltettünk egy új lágy szettet, de már túlságosan hátul volt. Nehéz délután” – összegzett Horner a Sky Sports műsorában.

Gasly sem lenne megoldás?

Tavaly Gasly volt Verstappen csapattársa, de őt Albon javára lefokozták a Belga Nagydíj előtt, azóta viszont egyre látványosabb eredményeket ér el. A csúcspont a nagy szerencsével megnyert idei Olasz Nagydíj volt, de többször is bátran és eredményesen versenyzett, teljesen simán legyőzi csapattársát, a várhatóan távozó Danyiil Kvjatot is. Ennek ellenére fel sem merül, hogy visszacseréljék a pilótákat.

Albon csak két kerékcserével tudott célba érni, ez már önmagában esélytelenné tette – GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Pierre remek munkát végez, ismét nagyszerűen versenyzett, kiváló manőverei voltak. Látható, hogy magabiztos, az Alpha Tauri autóját könnyebb vezetni, Alexnek is az volt az egyik első megjegyzése, hogy a tavalyi [Toro Rossót] könnyebb volt vezetni. Nincs okom azt gondolni, hogy ha megcserélnénk őket, akkor nem ugyanez lenne a helyzet. Alex is ugyanúgy szerepelne azzal az autóval, ahogy Pierre.”

„Nagyon sok információnk van a pilótákról, az autónk nagyon más jellegű [mint az Alpha Tauri], ezért Alex bizonyos körülmények között küszködik vele, ahogy Pierre is tette 12 hónappal ezelőtt. Ezen nekünk kell dolgoznunk. Láthatjuk, hogy nehéz körülmények között a pilóták igen nagy mértékben elkülönülnek, legyen az pillanatnyilag [Charles] Leclerc és Seb [Vettel], sőt, akár Lewis [Hamilton] és Valtteri [Bottas] a versenyen.”

Horner szerint a következő hetek során hoznak döntést Albon sorsáról, de a gyenge portugáliai szereplés láttán is azt mondta, drukkolnak a thai pilótának és segíteni akarnak neki, hogy kiérdemelhesse a helyét a Red Bullnál.

A befutónál közel volt egymáshoz a két Red Bull, csak volt köztük egy kör különbség – GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Gyors autókkal előfordul, hogy nehéz a határig hajszolni. Max megmutatja, hogy milyen potenciál rejlik az autóban, és nyilvánvalóan azt akarjuk, hogy mindkét pilóta elérje ezt. Alexszel el kell érnünk, hogy néhány tizeden belül legyen, ahogy Valtteri is Lewishoz képest, mert az stratégiai lehetőségeket ad nekünk a versenyen. Mindenki mindent belead, hogy Alex találjon egy olyan beállítást és balanszt, amivel magabiztos lehet, mert még mindig hiszünk benne.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.