Változtatnának a pilóták az F1-es büntetőpontok rendszerén

2020.10.21.
Comments off
30 Views

Több pilótának sem tetszik, hogy apró szabálytalanságokért is büntetőpontokat osztanak, ami az éles versenyzést is befolyásolja. A versenyigazgató nem nyilatkozott az ügyről.

Nagy port kavart Szocsiban, az Orosz Nagydíj helyszínén, hogy Lewis Hamilton két rajtgyakorlat szabálytalan elvégzése miatt büntetőpontokat kapott, ezért átmenetileg az eltiltás fenyegette őt. A sportfelügyelők a szabály bevezetése óta először visszavonták a pontokat, de több pilóta is úgy véli, az egész rendszeren változtatni kellene.

Szabálytalanság esetén gyorsan jönnek a büntetőpontok az F1-benForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason – Formula 1

Az eljárás lényege, hogy a különböző kihágásokért a pilóták az idő- vagy rajtbüntetés mellé pontokat is kaphatnak, amennyiben 12 hónapon belül (tehát nem egy szezon alatt) 12 pontot kapnak, egy futamra eltiltják őket. Ilyen még senkivel sem fordult elő, 8 pont volt a legtöbb, amit a pilóták egy szezon során begyűjtöttek, de az eltiltást ők is megúszták.

Ennek ellenére többen is kifogásolják, hogy lényegében „közlekedési birságként” kezelik a sportfelügyelők a rendszert és apró szabálytalanságokért is pontokat osztanak. Danyiil Kvjat fel is hozta az ügyet a versenyzői eligazításon, mert szerinte felül kellene vizsgálni a szabály alkalmazását.

„Ha az ember azért kap büntetőpontokat, mert mondjuk veszélyes balesetet okoz vagy tényleg ilyen manővereket csinál és egyértelműen valaki hibája, akkor oké, megalapozott, de a kék zászló figyelmen kívül hagyása meg az ilyen baromságok miatt szerintem nem kellene pontokat osztani.”

Kapcsolódó elemzésünk

Kvjat úgy véli, a pilótáknak mindig a maximumot kellene nyújtaniuk, ehhez az is kell, hogy ne aggódjanak a pontok miatt. Csapattársa, Pierre Gasly is elismerte, nem kedveli a büntetőpontokat, arra célzott, hogy a balesetekért sem kellene pontokat adni, mert szerinte a pilóták tisztelik egymást az F1-ben, és az ütközéseket is a motorsportok részének tekinti.

Hamilton (balra) ritkán kerül balesetbe, mégis viszonylag sok a pontja, a legtöbbet eddig Vettel (jobbra) gyűjtötteForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója az Autosport megkeresésére nem fejtette ki az álláspontját, szerinte a versenyzői eligazításon elhangzottak csak rá és a jelenlévő pilótákra, valamint csapatmenedzserekre tartoznak, és a továbbiakban is zárt ajtók mögött kíván foglalkozni a problémával.

A rendszer bevezetése óta Sebastian Vettel gyűjtötte a legtöbb pontot (24), de Kvjat és Max Verstappen is renitens (23-23), Kevin Magnussen és Romain Grosjean (22-21) szintén gyakran járt a sportfelügyelőknél. A pillanatnyi állás szerint Hamilton (8) áll viszonylag közel az eltiltáshoz, de a Török Nagydíj után csökkennek a pontjai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.