Kritika Markótól: Ez nem az a Vettel, akit mi ismerünk

2020.10.21.
Comments off
14 Views

Sebastian Vettel egykori mentora és bizalmasa, Helmut Marko reméli, hogy a négyszeres világbajnok újra lendületbe jön, miután távozik a Ferraritól, de rámutatott a német pilóta gyengeségeire is. Sir Jackie Stewart inkább nyugdíjazná Vettelt.

Nico Rosberg kemény bírálata után egykori mentora és bizalmasa, Helmut Marko sem kertelt Sebastian Vettel jelenlegi formája láttán. A négyszeres világbajnok mindössze az egyéni világbajnokság 13. helyén áll a 21 pilóta között, rendszeresen kiesik az időmérő Q2-es szakaszában és küzdenie kell a pontszerzésért is, gyakran veszít időt vezetői hibák vagy versenyszituációk miatt, és folyton kikap Charles Leclerc-től.

Bizonyára Vettel is vágja a centit a szezon végéigForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

Vettelt már az idei szezon (csúsztatott) kezdete előtt eltanácsolták a Ferraritól, felmerült benne a visszavonulás gondolata, és korábbi főnöke, Marko is ezt javasolta neki, de Lawrence Stroll, az Aston Martint irányító konzorcium vezetője meggyőzte, hogy csatlakozzon az idén még Racing Point néven szereplő istállóhoz.

A silverstone-i csapatnál bíznak abban, hogy a segítségükkel Vettel rendezi a sorait, de Marko szerint „tagadhatatlan, hogy időről időre szokatlanul sok hibát követ el”, és az osztrák expilóta azt is felrótta egykori protezsáltjának, hogy „átlagosan 2-3 tizedmásodpercre van Leclerc-től.” A szókimondó osztrák azonban mentséget is fel tudott hozni Vettel védelmében.  

„Sebastian érzékeny ember, még akkor is, ha már régóta az F1-ben szerepel, ez a különválás nagyon nyomasztja őt – utalt arra, hogy Vettelt kiebrudalták a Ferraritól. – Ez nem az a Sebastian, akit a közös időszakunkból ismerünk. Mi azt látjuk, hogy a közelében sincs annak a Sebastiannak, aki négy világbajnoki címet nyert. Még sohasem volt ilyen negatív spirálban. Néha újoncokra jellemző hibákat is vét, ami bizonyosan pszichés eredetű. Ez megmutatja, milyen fontos a hideg fej és az erős mentális felkészültség a versenyzésben.”

Vettel és Marko útjai már elváltak, de a német pilóta rögtön az osztrák veteránt hívta, amikor kitették a FerraritólForrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Markót aggasztja, hogy a Racing Pointnál az új fejlesztések Lance Stroll autójára kerültek fel először, de azt nem tette hozzá, hogy szűkös gyártási kapacitások esetén bevett gyakorlat, hogy a pontversenyben előnyösebb helyzetű pilóta kapja meg elsőként az új alkatrészeket, ráadásul a komolyabb fejlesztések a Toszkán Nagydíjra érkeztek meg, amikor bejelentették, hogy Vettel veszi át Sergio Pérez helyét. Remélem, hogy fair módon bánnak majd Vettellel” – mondta Marko, de hozzátette, tart attól, hogy bár Vettel jót tesz az Aston Martin imázsának, „Lance Stroll megítélésének még jobb lehet, ha legyőz egy négyszeres világbajnokot.”  

Stewart nagykövetet csinálna belőle

A háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a sajtón keresztül bonyolódott vitába Lewis Hamiltonnal, amelynek során többször is hangsúlyozta, eredményei ellenére nem tekinti minden idők legjobbjának a Mercedes versenyzőjét, aki sikerei nagy részét a legjobb autóban ülve érte el. A skót legenda Hamilton után most Vettelt „találta meg.”

Sir Jackie Stewart és VettelForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

Marko korábbi tanácsához hasonlóan ő is azok közé tartozik, aki örült volna, ha Vettel szögre akasztja a bukósisakját. Vettel egy igazán kedves úriember. Csodálatos karrierje volt, személy szerint pedig szeretném, ha visszavonulna, és azt csinálná, amit én– nyilatkozta a 81 éves skót a La Gazzetta dello Sportnak. – Eljárna a legjobb eseményekre és együtt dolgozna a legjobb multinacionális vállalatokkal. Remek nagykövete lenne a sportnak. Ugyanakkor, ha folytatni akarja, az azért van, mert imádja ezt a sportágat.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.