A Mercedes csapatfőnöke szerint jogtalanul kritizálják Hamiltont

2020.10.19.
Comments off
16 Views

Kiállt pilótája, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton mellett Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es istállójának csapatfőnöke. Az osztrák üzletember szerint nem helyes a jó autójára fogni Hamilton sikereit.

Lewis Hamiltonnal kapcsolatban mind a szurkolók, mind a Forma-1-ben jelenleg vagy korábban versenyző pilóták körében számos olyan vélemény terjed, amely szerint a hatszoros világbajnok csakis mindenkiénél jobb autójának köszönheti sikereit. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint ez a megközelítés azonban nem fair, mivel Hamilton nem véletlenül ülhet a mezőny legjobb versenygépébe.

Hamilton a Nürburgringen utolérte Michael Schumachert a futamgyőzelmek számábanForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene – Formula 1

Michael Schumacher 91 futamgyőzelemből álló rekordjának beállítása ismét előtérbe helyezte azokat a vitákat, amelyek arról szólnak, hogy Hamilton minden idők legjobb Forma-1-es pilótájának tekinthető-e. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint nem. A skót legenda azzal indokolta döntését, hogy hiába Hamilton rekordjai, a hatszoros világbajnok sikerei nagy részét a legjobb autóban ülve érte el, miközben mondjuk Juan Manuel Fangio négy különböző istállóval is világbajnok tudott lenni.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke természetesen nem ért egyet ezzel a nézőponttal, mivel szerinte nem véletlenül Hamilton ülhet a mezőny legjobb autójában.

„Olvastam, és véleményem szerint ez nem túl igazságos – nyilatkozta az osztrák üzletember a negatív hangokra utalva. – Futamokat és bajnokságokat nyerni ebben a sportban mindig csakis csapatmunkával lehet, de az embernek olyan helyzetbe kell hoznia magát, hogy a legjobb autóba ülhessen. Sok tehetséges és ügyes versenyzőt látni rossz döntéseket hozni, vagy rossz tanácsokat követni. Ő volt az, aki 2013-ban csatlakozott a Mercedeshez és ő az, aki az autóban ülve képes elvégezni a feladatot azzal az eszközzel, amit biztosítunk neki. De az eszköz egy dolog. Mi nem érhettük volna el ezeket a rekordokat nélküle, ő pedig valószínűleg szintén nem lett volna képes ugyanerre a megfelelő autó nélkül. Pont.”

Wolff szerint nem véletlen, hogy Hamilton vezetheti az egyik MercedestForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Hamilton eddigi 91 győzelméből 70-et a hibrid éra 2014-es bevezetése óta verhetetlennek számító Mercedesszel szerzett, Wolff azonban „nem akarja meghallani” azokat a hangokat, amelyek szerint pilótája csakis az autónak köszönheti a sikereit. „Azok a versenyzők, akik ezt mondják, kielemezhetnék, hogy nekik miért nem sikerült eljutni egy Mercedesig” – szúrt oda a kritizálóknak a csapatfőnök.

Hamilton az Autosport kérdésére egyébként elmondta, tisztában van vele, hogy 2013-as csapatváltásával alapozta meg mostani sikereit, ezért akkori önmagának sem adna más tanácsot. „Azt mondanám neki, hogy folytassa, amit csinál. Utólag mindig okos az ember, miközben biztos vagyok benne, hogy mindannyian meg tudnátok mondani, hogy visszatekintve talán mit csinálnátok másképp. Én őszintén mondom, hogy semmit. A hibák, amelyeket elkövettem, segítettek eljutni oda, ahol vagyok. Ha ezek egyikét kihagyjuk, talán nem tartanék itt, de az is lehet, hogy előrébb lennék, vagy az is, hogy hátrébb.”

Hamilton a 2013-as Magyar Nagydíjon nyert először a gyári MercedesszelForrás: Picture-Alliance/AFP

„Nem emlékszem, hogy 2013-ban milyen idős voltam, de még mindig fiatal, és még mindig tanultam magamról. Talán látható, hogy azóta sokkal érettebb lettem. Nem tudom, hogy honnan éreztem annyira, de tudtam, hogy számomra az a helyes, ha ehhez a csapathoz szerződöm.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.