Hamilton vádaskodik, szerinte a sportfelügyelők direkt hátráltatják

2020.09.27.
Comments off
17 Views

Lewis Hamilton nevetségesnek tartja az Orosz Nagydíjon kapott büntetését, és úgy véli, a sportfelügyelők szándékosan akarnak neki keresztbe tenni. Valtteri Bottas ismét üzent kritikusainak, és kijelentette, még nincs vége a bajnoki harcnak.

Lewis Hamilton már a rajt előtt elvesztette a reális esélyét arra, hogy megnyerje az Orosz Nagydíjat, és beállítsa Michael Schumacher győzelmi rekordját. A hatszoros világbajnok ugyanis összesen 10 másodpercnyi időbüntetést kapott a verseny előtt a bokszból kifelé elvégzett szabálytalan próbarajtért, valamint az azután túl lassan teljesített köréért. A 35 esztendős versenyzőnek így csak a dobogó legalsó fokára volt sansza, amit meg is szerzett.

„Meg kell néznem, hogy mi a szabályok, vagy vissza kell nézzem, hogy hol hibáztam, mert biztos vagyok benne, hogy még senki nem kapott kétszer öt másodperces büntetést ilyen nevetséges dolog miatt – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Senkit nem veszélyeztettem, az évek során már egymilliószor megcsináltam ezt, és soha nem kérdőjelezték meg, de ez van.”

Hamilton nem tartja jogosnak a büntetést – Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A brit pilóta kijelentette, egyszerre szomorú és csalódott, amiért nem volt lehetősége megküzdeni a győzelemért. Hamilton a két esetért 1-1 büntetőpontot kapott, így már csak kettőre van a 12-től, ami automatikus futameltiltást jelent.

A Mercedes versenyzője úgy véli, a sportfelügyelők szándékosan akarják őt hátráltatni.

A Sky Sport riportere megkérdezte tőle, hogy túlzó-e, hogy az eltiltás határára került, mire Hamilton a következőt felelte. Hát persze, hogy az, de nem ért váratlanul, hiszen próbálnak megállítani.Natalie Pinkham erre visszakérdezett Hamiltonnál, hogy tényleg így gondolja-e, mire ő azt felelte: „Persze, de ez rendben van, csak le kell szegnem a fejem és koncentráltnak kell maradnom, aztán meglátjuk, mi történik.”

Hamiltont nem csak a büntetés, hanem az általa rossznak vélt stratégia is hátráltatta, aminek kapcsán a futamon is odaszúrt a csapatának. A brit pilóta véleménye azóta sem változott. „A lágyakon jól mentem, de a 10 másodperces büntetés mindent tönkretett – magyarázta a Ziggo Sportnak. – Emellett szerintem egy kicsit korán álltunk ki, amit nem nagyon értek, szóval majd ki kell elemeznünk.”

Akkor jött be, amikor eredetileg tervezték, de tovább kint akart maradni – Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A büntetéssel kapcsolatban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is megszólalt. Az osztrák üzletember szintén keménynek tartja a szankciót, de úgy véli, pilótájának el kell fogadnia, ha a dolgok nem a szája íze szerint alakulnak.

Lewist rengeteg csapás érte már az életben, ami pedig a büntetést illeti, mindannyian túl szigorúnak tartjuk. Korábban még nem fordult elő, hogy valaki egy verseny előtti szabálytalanságért futamon letöltendő büntetést kapjon, szóval ez újfajta eljárás. Néha sok minden kedvezőtlenül alakul számára, de a legsikeresebb versenyzőként ezt el kell viselnie.”

Bottas nem csak a rádióban üzent kritikusainak – Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Hamiltonnal ellentétben Valtteri Bottas kifejezetten boldog lehet, hiszen miután lerajtolta Max Verstappent, senki és semmi nem veszélyeztette a győzelmét, ráadásul a leggyorsabb kört is megfutotta. A leintés után a finn pilóta ismét elővette a tavalyi Ausztrál Nagydíjon klasszikussá vált üzenetet, és melegebb éghajlatra küldte azokat, akik nem bíztak benne.

Ez belülről jött, mert már felgyülemlett bennem némi frusztráció. Az elmúlt hétvégék csalódást keltően alakultak, hiszen mindent beleadtam, mégsem tudtam nyerni. Most viszont végre megvan, számomra kedvezően alakultak a dolgok. Ma egy kicsit szerencsés voltam, de úgy gondolom, hogy erre rászolgáltam, ráadásul a versenytempóm is jó volt. A kritikus hangok sok erőt és energiát adnak nekem. Remélem, ezek az emberek tanulnak ebből.”

Bottas erőt merítene a győzelemből – Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A 31 éves versenyző ezzel 44 pontra csökkentette hátrányát Hamiltonhoz képest, ami még mindig tetemes, de ha riválisa egyszer kiesik, akkor belátható távolságon belülre kerülhet. Bottas úgy érzi, a következő versenyekre is átmentheti jó formáját, és képes lehet szorosabbá tenni a bajnoki küzdelmet.

„Bízom benne, hogy tovább tudom vinni a lendületet, hiszen remek versenyem volt, mindent kontrolláltam. Szükség van ilyen eredményekre ahhoz, hogy magabiztosabbak legyünk, és borzasztóan örülök, hogy ez nekem most összejött. Ez egyértelműen azt jelent, hogy a bajnokságnak még nincs vége.”

Hozzátette, mindent meg fog próbálni, mert nincs vesztenivalója, és reménykedik benne, hogy a körülmények is az ő kezére játszanak.

Hamilton mégsem kap büntetőpontokat

Órákkal a verseny leintése után érkezett a hír, hogy Hamilton mégsem kap két büntetőpontot a szuperlicencére, így az eddigi 8 egység marad a neve mellett. Ettől persze még a futam végeredménye nem változik, de mégsem táncol az eltiltás szélén. Részleteket itt olvashat

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.