Férfi vízilabda MK: az FTC ötméteresekkel győzött a Szolnok elleni döntőben

2020.09.27.
Comments off
12 Views

Az FTC-Telekom ötméteresekkel győzött a Szolnoki Dózsa ellen, ezzel megvédte a címét a férfi vízilabda Magyar Kupában.

Hirdetés

Kiélezett meccsen nyert az FTC (Fotó: Balogh László)

Hosszú és kacskaringós úton jutottunk el a férfi vízilabda Magyar Kupában a július 25-ei nyitány után a döntőig, de a fináléban végül az a két csapat találkozott egymással, amelyet előzetesen arra a legesélyesebbnek tartottunk.

A címvédő FTC-Telekom és a trónkövetelő Szolnoki Dózsa mérkőzése előtt szinte csak könnybe lábadt tekinteteket láthattunk a lelátókon, ugyanis ekkor vetítették le a szervezők a fájóan fiatalon elhunyt Benedek Tibor emléke előtt tisztelgő rövidfilmet. A videóban szerepelt az a jelenet, amikor az 1999-es firenzei Eb-döntő után ünneplő játékosok hiányzó társukat éltetik a medencében, így aztán mi más szólhatott volna a lelátón, mint hogy „Benedek Tibi!” – egészen biztosan nem utoljára hallhattuk ezt pólómeccsen.

Security Check Required

A harmadik helyért vívott találkozón egészen szűkmarkúan mérték a felek a gólokat, ehhez képest a fináléban már a félidőben egy híján annyinál jártak a résztvevők, mint amennyit a Vasas és a BVSC összesen termelt. A Szolnokban az egészen változatos büntetőlövő-repertoárt bemutató Filip Filipovics mellett szépen eloszlott a góllövés terhe, a Ferencvárosban ezzel szemben Vámos Márton és Janisz Fundulisz cipelte a csapatot. A zöld-fehérek nem nagyon bírtak Dusko Pijetloviccsal sem, a dörzsölt center egymás után harcolta ki a kiállításokat és az ötmétereseket.

 VÉLEMÉNY

JANSIK Szilárd, az FTC bekkje: „Rendkívül nehéz mérkőzés volt, de tudtuk, hogy ez vár ránk, mert nagyon egyben van a Szolnok. Jól mutatja az erejüket, hogy a végén nekünk kellett egyenlítenünk. Az nyert, aki fejben jobban bírta az ötöspárbajt, és ezek mi voltunk. Sokat számított, hogy volt már részünk hasonló helyzetben, Vogel Somában mindig bízhatunk, Janisz Fundulisz pedig óriási volt, ahogy elbírta a végén a terhet.”

A nagyszünetben a lendületesen játszó Szolnok vezetett két góllal, a Ferencváros gondjait pedig tetézte, hogy mindhárom bekkje két személyi hibánál járt, így meg kellett gondolniuk, mit is vállalnak be védekezésben. A Dózsa kapuját ezúttal is Bányai Márk védte, aki a jól sikerült elődöntő után bennmaradt a kezdőcsapatban, és nem rajta múlt, hogy a szokás szerint erős harmadik negyedet produkáló zöld-fehérek ledolgozták a hátrányukat. Fundulisz a legjobbkor lépett elő vezérré, a pontosan célzó görög légiós a kupasorozat eddigi állomásain is megmutatta, hogy valamelyest képes pótolni a sérült Varga Dénes hiányzó góljait, ezúttal pedig tarthatatlan volt.

Ahogyan az várható volt, a döntés a negyedik negyedre maradt. A felek 10–10-ről vágtak neki az utolsó nyolc percnek, a zöld-fehérek azonban addigra már kettővel kevesebben voltak a kipontozódások miatt.

A negyedik felvonásra elfogyott a kakaó mindkét oldalon, a hatalmas küzdelem egyre ritkábban párosult hatékony megoldásokkal. Persze ez nem csoda, a két gárda ugyanis elképesztő iramot diktált az első három játékrészben. A Ferencváros kétszer is vezetést szerzett, de a Szolnoknak mindkétszer volt válasza.

NÉZZE MEG A DÖNTŐRŐL KÉSZÜLT VIDEÓNKAT!

Ekkor lépett elő a kifejezetten jól játszó Kovács Gergő, aki megúszása után beforgatta a védőjét, és hosszú idő után ismét vezetéshez juttatta a szolnokiakat. A zöld-fehérek kétszer támadhattak az egyenlítésért, másodszor ráadásul emberelőnyben. Varga Zsolt időt kért, hogy együttese legalább ötméteresekre mentse a finálét – többre már nem volt idő a mérkőzésen. Ekkor kapott még egy fórt a Fradi, Kállay Márk pedig bevágta a kettős emberelőnyt. Az a balkezes lett a hős, aki Zalánki Gergő sérülése miatt maradt egyáltalán a csapatban.

Jöttek tehát az ötméteresek, ebben a műfajban pedig a zöld-fehéreknek volt már némi rutinjuk, elég például a hannoveri BL-döntőre gondolni. Ez meg is mutatkozott, ugyanis a hetedik párban Vogel Soma védett, míg Fundulisz belőtte a maga gólját.

Az FTC a 6–5-re megnyert ötöspárbajjal a tizedik trófeáját nyerte sorozatban, méghozzá egy rendkívül színvonalas mérkőzésen.

Az FTC a kupával (Fotó: Balogh László)

BENU FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ

FTC-TELEKOM–SZOLNOKI DÓZSA 13–13 (4–5, 3–4, 3–1, 3–3 – ötméteresekkel: 6–5)
Hajós uszoda,
4000 néző. V: Kun Gy., Csanádi
FTC:
VOGEL SOMA – FUNDULISZ 5, JANSIK SZ. 2, Sedlmayer, Constantin-Bicari, VÁMOS 4, Pohl. Csere: Mezei, Jaksics 1, Vigvári Vendel, Német T., Kállay M. 1. Edző: Varga Zsolt
SZOLNOK: BÁNYAI – KOVÁCS GERGŐ 4, Konarik 1, Jansik D. 1, D. PIJETLOVICS, F. FILIPOVICS 4, Dőry. Csere: Nagy Ádám 1, Drasovics, Szeghalmi, Schmölcz 1, Angyal 1. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 11/4, ill. 6/2
Gól – kettős emberelőnyből: 2/2, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 3/3
Kipontozódott: Vigvári Vendel (22. p.), Pohl (22. p.), Angyal (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Óriási mérkőzés volt. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy ebben az összeállításban, ilyen körülmények között is képesek voltunk küzdeni és nyerni. Nekem nagyon sokat jelent ez a győzelem, rendkívül boldog vagyok. A Szolnok nagyon jól játszott, de mi is.
Zsivko Gocics: – A vízilabda minden szépségét láthattuk ezen a meccsen. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk győzni, mert közben többször is úgy éreztem, hogy megfoghatjuk a Fradit. Ezzel együtt büszke vagyok a fiúkra, mert mindent kiadtak magukból.

A 3. HELYÉRT
A-HÍD VASASPLAKET–BVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING 10– 7 (1–2, 3–3, 2–0, 4–2)
Hajós uszoda,
3000 néző. V: Kovács S., Várkonyi G.
VASAS: B. MITROVICS – Szatmári, BÁTORI 4, RANDJELOVICS 3, Simon H., DRASKO BRGULJAN 3, Vadovics V. Csere: Bedő, Takács B., Bóbis B., Sélley-Rauscher, Korbács. Másodedző: Bóbis Máté
BVSC: SZAKONYI – Sugár, MÉSZÁROS CS. 2, Pásztor M. 1, Ágh, Nagy M. 1, Gyárfás T. 1.  Csere: Kovács P., Czigány K., Irmes P. 1, Csapó M. 1, Mészáros M., Batizi. Edző: Szűcs Levente
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 11/2
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2
Kipontozódott: Sélley-Rauscher (22. p.), Simon H. (25. p.), Takács B. (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Ágh (6. p.)
MESTERMÉRLEG     
Bóbis Máté:
– Nagyon örülök a csapat teljesítményének. Aki ennél könnyebb mérkőzésre számított, az rosszul tette. Az volt a kulcs, hogy türelmesek legyünk, és a végén fegyelmezett játékkal eldöntsük a meccset.
Szűcs Levente: – Az előző napi rossz kezdés demoralizáló volt, örülök neki, hogy fel tudtunk belőle állni. Ilyen játékkal a velünk egy szinten álló csapatokat meg kell tudnunk verni, az erősebbek ellen ezek szerint ennél kicsivel több kell.

A VÉGEREDMÉNY: 1. FTC-Telekom (Nicolas Constantin-Bicari, Fekete Gergő, Janisz Fundulisz, Gárdonyi András, Gyapjas Brendon, Nikola Jaksics, Jansik Szilárd, Kállay Márk, Mezei Tamás, Német Toni, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Szabó II Bence, Varga Bence, Vámos Márton, Vigvári Vendel, Vogel Soma. Edző: Varga Zsolt), 2. Szolnoki Dózsa, 3. A-Híd VasasPlaket, 4. BVSC-Zugló

Eredeti cikk

Comments are closed.