Verstappen: A Mercedeseket nehéz lesz elkapni

2020.09.26.
Comments off
15 Views

Az Orosz Nagydíj időmérőjén a második helyen végző Max Verstappen megpróbálja majd tartani a lépést a két Mercedesszel a futamon, de szerinte Lewis Hamilton és Valtteri Bottas tempója jobb az övénél.

Pénteken mér a harmadik helyet is nehézkesen elérhetőnek tartotta, ennek tükrében a második rajtkocka elégedettséggel tölti el Max Verstappent az Orosz Nagydíj időmérője után. A holland pilótának a Q3-ra állt úgy össze az autója, hogy igazán jó kört autózhasson vele.

„Igen, úgy gondolom, [hogy ez volt az egyik legjobb köröm], igazán jónak érződött. Elég sokat szenvedtünk az időmérőn, a kanyarbejáratokon túlkormányzott volt az autó, úgyhogy próbáltuk megtalálni a megfelelő egyensúlyt – nyilatkozta az időmérő utáni sajtótájékoztatón. – Lépésről lépésre jobb munkát végeztünk. A Q3-ban az első köröm egy kicsit jobb volt, mint a második. Addigra elvégeztünk pár változtatást, ami kicsit több tapadást eredményezett, ezen a pályán pedig nagy szükség van a kanyarbejárati tapadásra, úgyhogy ez elégedettséggel töltött el. Jó kör volt, nem ért pole-t, de a második helyre sem számítottam.”

Az időmérő alatt végig a balanszon próbáltak javítani – Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen a piros zászlós megszakítás után lágy gumikon jött ki a Q2 végére, hogy bebiztosítsa a továbbjutást, végül pedig őt is meglegyintette a kiesés szele. Utólag azonban elárulta, hogy a csapat folyamatosan figyelte a többiek köridejeit, és

az utolsó pillanatban a fülére szólt, hogy a közepes gumikon rajtolás érdekében lassítson le.  

„A közepeseken akartam rajtolni. A mezőny nagyon szoros volt, úgyhogy mindent beleadtam azokon a gumikon, de nem volt könnyű, mert már így is küszködtem a tapadással. Az utolsó kanyarban szóltak rá a fülemre, hogy vegyem el a gázt. Örülök, hogy sikerült a közepeseken továbbjutnom.”

Lewis Hamilton szinte biztosra veszi, hogy Verstappen vagy Bottas, esetleg mind a ketten meg fogják tudni előzni őt a rajt után a szélárnyéknak köszönhetően. A holland pilóta ezzel szemben nem ennyire optimista, szerinte a Mercedes tempója jobb lesz a versenyen.

Nem számított ilyen eredményre – Galéria!Forrás: Getty Images/AP/Pavel Golovkin

„A közepesekkel a legjobb kezdeni a futamot. Én a koszosabb oldalról rajtolok, mondjuk nem tudom, hogy ennek mekkora hatása lesz, de összességében a mercedeses srácoknak egy kicsit gyorsabb a versenytempója. Megpróbálok velük menni, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Először szeretnék egy jó rajtot, ami azt jelenti, hogy amint padlógázt adok, jó lenne, ha a teljes motorerő a rendelkezésemre állna, utána pedig nem ütnének ki. Két kiesés után jó lenne ismét pontokat szerezni” – szúrt oda egy kicsit a Hondának Verstappen.

Ami Alex Albont illeti, a thai-brit pilóta csupán a tizedik lett az időmérőn, hátránya pedig 1,2 másodperc volt a Q3-ban Verstappen mögött, ami óriási. „Nem éreztem úgy, hogy a Q1 vagy a Q2 borzasztó lett volna. Úgy tűnt, hogy a körülöttem levők ugrottak egyet előre a Q3-ban. Hogy őszinte legyek, szerintem nem volt több benne. Kissé értetlenül állok a történtek előtt, mert a köreim nem érződtek rossznak. Természetesen itt-ott lehet találni pár tizedet, de a különbség nyilvánvalóan eléggé nagy. Zavarba ejtő, van min dolgoznunk.”

Albon elmondta, hogy Verstappen kisebb leszorítóerős beállítással ment nála, valamint a legjobb körében Valtteri Bottas szélárnyéka is segítette, ez azonban nem magyarázat az 1,2 másodperces lemaradásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.