BL/EL: A térségben is ütős a magyar kupacsapatok teljesítménye – Közép-európai körkép

2020.09.25.
Comments off
13 Views

A MOL Fehérvár FC hatalmas bravúrral kiverte a francia topbajnokságban játszó Stade de Reims együttesét az Európa Liga harmadik selejtezőkörében, így akár az a rég nem látott bravúr is előfordulhat ősszel a magyar fociban, hogy két csapatunk is a nemzetközi kupák csoportkörében fog szerepelni. Mint ismert, a Vidinek a belga Standard Liege-zsel kell megküzdenie a playoffban az EL-főtábláért, míg az már eldőlt, hogy a Ferencváros mindenképpen csoportkörös lesz, hogy a BL-ben vagy az EL-ben, az a jövő heti Molde elleni visszavágón dől el.

A csakfoci.hu ezért megvizsgálta, hogy a Közép-európai országok hány csapattal képviselik magukat a playoffban, ezáltal mennyire számít kimagaslónak a magyar kupacsapatok teljesítménye.

A legnagyobb számban a cseh és az osztrák együttesek vannak jelen továbbra is a kupaporondon, előbbinél a Bajnokok Ligája-playoffban a Slavia Praha – igaz, a prágaiaknak csupán a 4. körben kellett csatlakozniuk a selejtezőhöz -, míg az EL-ben a Plzen és a Liberec is érdekelt, a Sparta Praha pedig már alapból csoportkörös az EL-ben, míg nyugati szomszédunknál a Szoboszlai Dominik fémjelezte Salzburgnak ismét nagy esélye van a BL-csoportkörre, miután az odavágón idegenben 2-1-re verte a Maccabi Tel Avivot, a LASK Linz hétgólos győzelemmel lépett túl csütörtökön a DAC-on az EL-ben, a Rapid Wien és a Wolfsberger pedig az EL-főtáblán várja már az ellenfeleket.

Ukrajnában a Sahtar Doneck alanyi jogon BL-csoportkörös, erre pedig még a Dinamo Kijevnek is megvan a lehetősége, az EL-ben pedig biztosan játszani fog ősszel a Zorja Luhanszk.

Akárcsak Magyarország, Lengyelország és Horvátország is két csapatáért szoríthat a playoffban, a Legia Warszawa, a Lech Poznan, a Rijeka és a Dinamo Zagreb is azonban már csak az EL-ben érdekelt.

Romániában egyedül a kolozsvári CFR maradt életben a második számú európai kupasorozatban, illetve Szerbiában is szintén csak a Crvena Zvezdának van esélye az őszi EL-csoportkörre. Szlovákiában is csalódást keltően szerepeltek a klubcsapatok a nemzetközi porondon, északi szomszédunknál egyedül a felvidéki DAC élte meg a harmadik selejtezőkört, a Slovan, a Zsolna és a Rózsahegy is ideje korán búcsúzott, így a szlovákoknak nincs csapatuk a playoffban.

A Közép-európai országok még versenyben lévő együttesei

Ausztria (4): Salzburg (BL-playoff), LASK Linz (EL-playoff), Rapid Wien (alanyi jogon EL-csoportkör), Wolfsberger (alanyi jogon EL-csoportkör)
Csehország (4): Slavia Praha (BL-playoff), Plzen (EL-playoff), Liberec (EL-playoff), Sparta Praha (alanyi jogon EL-csoportkör)
Ukrajna (3): Dinamo Kijev (BL-playoff), Sahtar Doneck (alanyi jogon BL-csoportkör), Zorja Luhanszk (alanyi jogon EL-csoportkör)
Magyarország (2): Ferencváros (BL-playoff), MOL Fehérvár FC (EL-playoff)
Lengyelország (2): Lech Poznan (EL-playoff), Legia Warszawa (EL-playoff)
Horvátország (2): Rijeka (EL-playoff), Dinamo Zagreb (EL-playoff)
Szerbia (1): Crvena Zvezda (EL-playoff)
Románia (1): CFR Kolozsvár (EL-playoff)
Szlovákia (0):

Eredeti cikk

Comments are closed.