Férfi kézi: Az élet így hozta – Éles József az élvonalba jutásról

2020.06.06.
Comments off
37 Views

A következő idényben két NB I-es férfi kézilabdacsapata lesz Veszprémnek. Éles József szerint ez óriási ugrás fiatal játékosainak, de mindenkire kétszer annyi munka vár.

Éles József kézisulija már NB I-es csapattá nőtte ki magát (Fotó: Cseh Péter)

Korábbi világklasszis kézilabdázónk, a 179-szeres válogatott Éles József 2006-ban fejezte be pályafutását, 2009 nyarán pedig a vezetésével megrendezték az első Éles Kézisulit, amely egy évtized alatt annyira kinőtte magát, hogy szerdán a Magyar Kézilabda-szövetség hivatalosan is bejelentette, a 2020–2021-es idényben indulhat a magyar férfi élvonalban Veszprém Kézilabda Kft. néven, miután a Vác nem adta be a nevezését.

Hirdetés

Bár eltelt csaknem 11 év, az első gyerekek közül még most is a csapatban játszik Hári Levente, Éles Benedek és Szmetán Péter, ők hárman képviselik az iskola első, 1999-es születésű évfolyamát. Később csatlakozott hozzájuk Szmetán Máté, valamint Fazekas Gergő, aki csak október 31-én lesz 17 éves, mégis hamarosan NB I-es játékosnak mondhatja magát.

 „SAJÁT UTÁNPÓTLÁSBÓL IS LEHET ÉLVONALBELI CSAPATOT ÉPÍTENI”
Tombor Csaba, a VKKFT edzője: – Nagy volt az öröm a klubnál, hogy az élvonalba jutottunk, de az első osztály azért más kávéház, erőben és dinamikában mindenképpen fejlődniük kell a srácoknak. A keretet szeretnénk együtt tartani, de erősítenünk is kell, ami az idő rövidsége miatt nem könnyű, viszont a többi csapat gyengülésének köszönhetően, úgy érzem, lesz esélyünk a bennmaradásra. A taktikán nyilván kell majd módosítani menet közben, de jól működő rendszert alakítottunk ki támadásban és védekezésben is, és szeretnénk folytatni, amit másfél éve elkezdtünk felépíteni. A sorsolás sokat számít, mert az előző idényben nyerő szériában voltunk, most azonban olyan mezőnybe csöppenünk, amelyben BL- és EHF-kupa-csapatok is vannak. Szeretnénk, ha a játékosok is elhinnék, igenis van helyük az élvonalban, ezért egy mental coachot is tervezek felvenni melléjük. Szeretnénk bizonyítani, hogy saját utánpótlásból is lehet élvonalbeli csapatot építeni.

„Akkoriban egyáltalán nem tűztünk ki ilyen célt, lehetőségünk sem volt rá, és az anyagiak sem álltak rendelkezésre, hogy eljussunk a hazai élvonalig. Az élet egyszerűen így hozta – mondta a Nemzeti Sportnak Éles József, a Veszprémi Kézilabda Kft. klubigazgatója. – Az elmúlt évadot is úgy kezdtük, hogy legyen meg a biztos bennmaradás az NB I/B-ben, és az első hatot céloztuk meg, de egyszer csak azt vettük észre, hogy a tabella élén állunk, mert a riválisok pontokat veszítettek.”

Az idény második felében, december után kezdtek csak el komolyan gondolkodni a feljutáson, amikor a bajnokság állását látva a média is elkezdett érdeklődni a csapat iránt, amely az idény lezárásakor hatpontos előnnyel vezette a másodosztály Nyugati csoportját.

„Evés közben jött meg az étvágyunk, és elhatároztuk, ha tényleg indulhatunk az NB I-ben, meg is ragadjuk a lehetőséget – folytatta Éles. – Nagyjából egy hónappal ezelőtt már hallottunk olyan híreket, nem biztos, hogy a Vác nevez az élvonalba, így bizakodni kezdtünk. De igazán csak az MKSZ bejelentése után kezdtünk el foglalkozni a dologgal. A klub költségvetése továbbra is szűk, de a fiatal játékosainkat nem a pénz érdekli, hanem tanulni és fejlődni szeretnének. Mindannyiunkra az eddigi munka kétszerese vár.”

Éles szerint nyerni lesz a legnehezebb a következő idényben, hiszen az együttes átlagéletkora 21 év, nincs tapasztalata, nem játszott még telt ház előtt, márpedig a győzelmek kovácsolnak össze igazán egy csapatot. Az NB I-nek pedig más a dinamikája, másmilyenek a szurkolók is, amihez hozzá kell szokni, mert a sportvezető úgy gondolja, a másodosztály és az első osztály között öt-hat lépcsőfoknyi különbség is van – ami óriási ugrás a srácoknak.

EGY VÁROS, KÉT CSAPAT
A magyar kézilabdában viszonylag ritkán fordult elő, hogy egy vidéki város két élvonalbeli csapatot is adjon a bajnokságba, a férfiaknál négy várost említhetünk. A hatvanas években Győrben hét olyan idény is akadt, amelyben a Győri Textiles és a Győri ETO is az NB I-ben küzdött, 1968-ban ráadásul a Pécsi Bányász és a Pécsi Dózsa is csatlakozott hozzájuk. 1976-ban a H. Szondi SE Székesfehérvár és a Székesfehérvári MÁV Előre vívott városi rangadókat, akárcsak a nyolcvanas években a Szegedi Volán SC és a SZEOL-DÉLÉP SE – legutóbb 1986-ban, azóta nem fordult elő vidéki „duplázás” az NB I-ben. A nőknél csak két várossal „fordult elő” hasonló, 1954-ben a Debreceni Dózsa és a Debreceni Kinizsi indult a legmagasabb osztályban, 1959-ben a Győri ETO és a Győri Kesztyű, 1963 és 1973 között pedig hatszor a Győri Textiles és a Győri ETO.

„Minden azt vetíti előre, hogy nekünk lesz a legnehezebb dolgunk az NB I-ben, de úgy gondolom, ha valaki kiemelkedő játékos szeretne lenni, ezt az utat végig kell járnia – fogalmazott az 51 éves klubigazgató. – Talán korai volt ez a feljutás, abban azonban biztos vagyok, hogy nem dobhattuk el a lehetőséget, ha már megadatott. Persze féltem is a játékosokat, hiszen valószínűleg több vereségünk lesz, mint győzelmünk, de elmondtam nekik is: ki lehet kapni, csak hajtsanak, és hatvan perc után úgy csússzanak le a pályáról. Lehet meglepetést szerezni, de ha rágörcsölnek, nem fog menni.”

A keret nem sokat fog változni, Éles József és a korábbi klasszis jobbszélső, Tombor Csaba vezetőedző is fiatalokban gondolkodik, egyúttal csatlakozik a szakmai stábhoz a 238-szoros válogatott kapus, Fazekas Nándor, aki áprilisban jelentette be visszavonulását Balatonfüreden. Számítani lehet három-négy igazolásra, kell egy balkezes lövő, szükség van még beállóra és kapusra is, ugyanis az NB I-nek nem lehet nekiugrani szűk kerettel.

„Ezek a srácok itteni kötődésűek, a veszprémi utánpótlást képviselik – tette hozzá Éles. – Remélem, a helyi szurkolók akkor sem pártolnak el tőlük, ha kikapnak, sőt, ha látják, hogyan küzdenek, azt mondják majd rájuk: jó kis csapat – amely szerintem alkalmas rá, hogy az élvonalban tartsa a klubot.”

A Veszprémi Kézilabda Kft. feljutása azt is jelenti, hogy a városnak a Telekom Veszprém mellett még egy NB I-es férfi kézilabdacsapata is lesz, márpedig 1986 óta nem volt példa rá, hogy egy vidéki városból két együttes is az élvonalban harcoljon.

Eredeti cikk

Comments are closed.