Hamilton: Túl sok harag, szomorúság és hitetlenség volt bennem

2020.06.03.
Comments off
37 Views

A Forma-1 első fekete világbajnoka, Lewis Hamilton néhány napon belül  második közleményét adta ki George Floyd halálával és az azt követő tünetéshullámmal kapcsolatban. 

A fekete Floyd május 25-én halt meg, amikor egy rendőri intézkedés során percekig a nyakán térdeltek Minneapolis városában. A férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt, de nem törődtek vele. A rendőröket elbocsátották, emberöléssel vádolják őket. Az eset után az Egyesült Államokban tüntetések és zavargások kezdődtek.

A brit Hamilton már a hétvégén is kikelt a jobbára feketéket érő rendőri brutalitás miatt, és hiányolta, hogy a Forma-1 sztárjai nem állnak ki az igazságtalanság ellen. 

„Az elmúlt hét nagyon sötét volt. Nem tudom visszatartani az érzelmeimet. Túl sok haragot, szomorúságot és hitetlenséget éreztem. Az az igazságtalanság, amivel a testvéreink szembesülnek a világon nap mint nap undorító, és meg kell állítani” – írta a pilóta.

„Sok ember tűnt meglepettnek, de a helyzet nekünk sajnos nem volt meglepő. Azok akik feketék, barnák vagy a kettő között vagyunk, mindennap ezt látjuk, pedig nem kéne úgy éreznünk, hogy bűnösnek születtünk” – folytatta Hamilton. 

A világbajnok szerint a hatalom csak akkor csinál valamit, amikor már zavargások vannak és hallják a sikolyokat, de ekkor már túl későn, és csak túl keveset tudnak tenni. Szerinte a Floyd halált okozó rendőr letartóztatásával is túl sokat késlekedtek. 

„Sajnos nem Amerikai az egyetlen hely, ahol a rasszizmus él, és mi emberként kudarcot vallunk, ha nem állunk a jogokért. Kérlek ne maradj csöndben, nem számít a bőröd színe. Számítanak a fekete életek ” – írta Hamilton. 

Nem sokkal Hamilton közleménye után a Forma-1 is kijött egy üzenettel, amiben biztosították Hamiltont, hogy mellette állnak a rasszizmus elleni harcban.

Eredeti cikk

Comments are closed.