Ha koronavírusos pilótát találnak, akkor sem áll le a Forma-1

2020.06.03.
Comments off
48 Views

Nem törölnek versenyt a Forma-1-ben akkor sem, ha egy pilóta lesz koronavírusos – jelentette ki a sorozatot irányító Chase Carey.

Az amerikai üzletember erről azok után beszélt, hogy az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kedden közzétette a világjárvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjének dátumát, írja az MTI.

A szezon március 15-én, Ausztráliában kezdődött volna, de a melbourne-i versenyt néhány órával a rajt előtt törölni kellett, mert a McLaren-csapat egyik tagjának pozitív lett a vírustesztje.

„Ha egyetlen személy akad, aki fertőzött, az nem vezet majd a futam törléséhez. Az istállókat arra ösztönözzük, dolgozzanak ki eljárást arra az esetre, ha valakit karanténba kell helyezni és helyettesíteni kell” – mondta Carey.

Ha egy csapat nem tud elindulni az adott versenyen, attól azt még nem fogják törölni vagy elhalasztani. Ha egy pilóta fertőzött, a csapatok a tartalék pilótát használják majd.

A tervek szerint a futamokat alapvetően nézők nélkül rendezik meg, a csapatok charterjáratokon utaznak egyik helyszínről a másikra, és a szurkolóktól, helyi lakosoktól elzárva szerepelnek majd. Carey megfogalmazása szerint „buborékban fognak élni”.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által is elfogadott naptár szerint július első két hétvégéjén az osztrák Spielbergben, a Red Bull Ringen két versenyt is rendeznek, majd a csapatok Magyarországra utaznak.

A július 19-i mogyoródi futam után két héttel Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén két egymás utáni hétvégén versenyez a mezőny, amely aztán Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba látogat el szeptember elejéig.

A koronavírus-járvány nemzetközi jelenléte és terjedése miatt a további részletek, valamint a naptár fennmaradó részének kidolgozása a következő hetekben, várhatóan június végéig történhet meg, és a Liberty Media reményei szerint 15-18 futamra sor kerülhet a mostani idényben, amely decemberben érhet véget.

Eredeti cikk

Comments are closed.