Akkor sem áll le a Forma-1, ha egy versenyző koronavírusos lesz

2020.06.03.
Comments off
41 Views

Nem törölnek versenyt a Forma-1-ben akkor sem, ha egy pilóta lesz koronavírusos – jelentette ki a sorozatot irányító Chase Carey. Az amerikai üzletember erről azok után beszélt, hogy az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kedden közzétette a világjárvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjének dátumát. A szezon március 15-én, Ausztráliában kezdődött volna, de a melbourne-i versenyt néhány órával a rajt előtt törölni kellett, mert a McLaren-csapat egyik tagjának pozitív lett a vírustesztje.

Ha egyetlen személy akad, aki fertőzött, az nem vezet majd a futam törléséhez. Az istállókat arra ösztönözzük, dolgozzanak ki eljárást arra az esetre, ha valakit karanténba kell helyezni és helyettesíteni kell

– mondta Carey és hozzátette, ha egy csapat nem tud elindulni az adott versenyen, attól azt még nem fogják törölni vagy elhalasztani. „Amennyiben egy pilóta a fertőzött, a csapatoknak van tartalék pilótája” – fogalmazott.

A tervek szerint a futamokat alapvetően nézők nélkül rendezik meg, a csapatok charterjáratokon utaznak egyik helyszínről a másikra, és a szurkolóktól, helyi lakosoktól elzárva szerepelnek majd. Carey megfogalmazása szerint buborékban fognak tevékenykedni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által is elfogadott naptár szerint július első két hétvégéjén az osztrák Spielbergben, a Red Bull Ringen két versenyt is rendeznek, majd a csapatok Magyarországra utaznak. A július 19-i mogyoródi futam után két héttel Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén két egymást követő hétvégén versenyez a mezőny, amely aztán Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba látogat el szeptember elejéig.

A keddi közleményben hangsúlyozták, az elmúlt két hónapban a Forma-1 vezetése a FIA-val, a tíz csapattal, valamint a partnerekkel és az egyes országos illetékes hatóságaival együttműködve dolgozott azon, hogy elfogadjon egy olyan módosított naptárat, amely lehetőséget teremt a versenyek biztonságos megrendezésére. Hozzátették, a koronavírus-járvány nemzetközi jelenléte és terjedése miatt a további részletek, valamint a naptár fennmaradó részének kidolgozása a következő hetekben, várhatóan június végéig történhet meg, és a Liberty Media reményei szerint 15-18 futamra sor kerülhet a mostani idényben, amely decemberben érhet véget.

Kiemelt kép: NICOLAS LAMBERT / BELGA / AFP

Eredeti cikk

Comments are closed.