Hajsza a győzelemért, Tűzszekerek, tripla Rocky – íme, a 100 legjobb sportfilm (4.)

2020.06.01.
Comments off
43 Views

Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 70–61. helyezettet!

Stallone ikonikussá vált karaktere, Rocky háromszor is helyet kap a lista ezen szakaszában (Fotó: AFP)

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva: csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, de kitétel volt az is, hogy az alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, VAGY szerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, VAGY legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, VAGY egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhatott le.

Hirdetés

Valljuk be, ezen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk – annak tudatában meg aztán végképp nem, hogy az NSO márciusban megszavaztatta minden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

James Hunt és Niki Lauda, a párharcukat feldolgozó Hajsza a győzelemért remek film lett (Fotó: AFP)

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 70–61. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

70. Vágta (Seabiscuit, 2003)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.35/100

Miről szól? A lóversenyzésről. Egy szerencsés véletlenről. Három, más és más problémával küzdő férfiról, egy zsokéról, egy mecénás milliomosról és egy öregedő cowboyról. És arról, ahogyan a sport képes összehozni az embereket és a már-már kilátástalan helyzetben is új célt adni a számukra. Gary Ross drámája megtörtént eseményeken alapul, a történet középpontjában az 1930-as évek második felében legendássá váló amerikai lóval, Seabiscuittal, akinek a termete miatt senki sem jósolt nagy jövőt a versenypályákon, sőt. Aztán 1938-ban az év lova lett az Egyesült Államokban, nem kis részt köszönhetően John Pollard, Charles Howard és Tom Smith (valós) triójának.

[embedded content]

69. Creed II (2018)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.38/100

Miről szól? Az alkotók – meglovagolva a mozikban tapasztalható retrohullámot – 2015-ben mutatták be a Rocky-filmek univerzumát bővítő Creed: Apollo fia című filmet. Az első részről most felesleges lenne bővebben írni, hamarosan úgyis a listára kerül. Maradjunk annyiban, ahhoz elég jól sikerült, hogy 2018-ban folytatást kapjon, a folytatás pedig – ha nem is lett a legtöbb kritikus szerint olyan jó, mint az első – lett olyan, hogy szintén felkerüljön az Athletic listájára. Az epizódban viszontláthatjuk a Rocky IV az amerikai-szovjet hidegháborút megidéző legfőbb ellenfelét, Ivan Dragót, aki, mit ad Isten, szintén bokszedző lett, s mit ad Isten, épp van egy fia, aki szintén ökölvívó…

[embedded content]

68. Dogtown és Z-boys (Dogtown and Z-Boys, 2001)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.62/100

Miről szól? A gördeszkás társadalom ikonikus, ám nem feltétlenül példamutató életet élő alakjáról, Jay Adamsről és a deszkás szubkultúra térhódításáról a 1970-es évek közepén. Adams már tizenévesen óriási sztár lett, a hirtelen jött sikerek azonban megkövetelték az árukat, súlyos drogproblémákkal küzdött, és többször ült börtönben is. Szóval a drámai hangvétel adva van a korabeli felvételekkel is operáló dokumentumfilm számára. Producere nem mellékesen a Budapesten született Agi Orsi, avagy Orsi Ági, kinek, hogy tetszik.

[embedded content]

67. Big Fan (2009)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.67/100


Miről szól?
A fekete humorba hajló, drámai hangvételt sem nélkülöző vígjáték a Patton Oswalt alakította Paul Aufieróval a főszerepben. Az óriási New York Giants-drukkert. A férfi egyik nap kiszúrja kedvenc játékosát az utcán, akit követni kezd, ezzel pedig elindul a bonyodalom: Aufiero rajtakapja Quantrell Bishopot, amint drogot vásárol, persze lebukik, aminek brutális verés lesz az eredménye. A folytatásról beszéljen maga a film…


66. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 77.81/100

Miről szól? Eric Liddell és Harold Abrahams megfilmesített történetének köszönhetően jóval többet tudnak sokan az 1924-es párizsi olimpiáról, mint bármely másik háború előttiről. A két brit sprinter szereplése azóta is példaértékű. Az 1981-es film ugyan klasszikus játékfilm, olyan sporttörténeti elemeket és a két futóval kapcsolatban olyan edzéselméleti fogásokat is bemutat, amelyeket mai napig tanítanak a sporttudományi műhelyekben.

[embedded content] 

65. Rocky IV (1985)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.01/100

Miről szól? „A miért és a hogyan a lényeg, nem a nagy mérkőzés vagy a nagy csata – a Rocky IV-ben sem az volt a legfontosabb, hogy a főszereplő hogyan veri meg Ivan Dragót, hanem az, hogyan győzi le a testét és a fejét” – írta egy korábbi, a Nemzeti Sportban megjelent publicisztikájában Moncz Attila. Ezeket a sorokat kölcsönözve pedig össze is foglaltuk a mára már kultikussá váló Rocky-sorozat negyedik epizódjának lényegét. Az alaphelyzetet azért érdemes vázolni: a hidegháború vége felé közeledve az amerikai ökölvívóikon, Apollo összecsap a szovjetek pusztító erejű tehetségével, Ivan Dragóval egy gálameccsen. Rocky egykori riválisa, ám azóta jó barátja akkora verést kap, hogy életét veszti a ringben. Rocky sportbosszút fogad, s minden korábbinál keményebb felkészülésbe kezd.

[embedded content]


64. Megőrülök érted (Vision Quest, 1985)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.13/100

Miről szól? Ahogyan azt a film címe is mutatja, a szerelmi szál legalább olyan hangsúlyos benne, mint a sport. A férfi főszereplő az egyetemi birkózócsapat tagja, Louden Swain, akinek életét nemcsak a szerelmi bonyodalmak nehezítik, hanem az állandó fogyasztástól és önsanyargatástól kialakult egészségügyi problémák is. Csúcsra lehet így jutni?

[embedded content]

63. Harc a másodpercekért (Prefontaine, 1997)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.32/100

Miről szól? A híresen makacs, ám korának vitathatatlanul kimagasló egyéniségét, Steve Prefontaine-t mutatja be. Az amerikaiak hosszútávfutója a müncheni olimpia egyik legnagyobb favoritja volt 5000 méteren. A döntő épp a terrortámadás másnapjára került, és Prefontaine volt talán a leghangosabb támogatója a versenyszám megtartásának. A sors fintora, hogy végül nemhogy a győzelem, az érem sem jött össze számára. Az atléta 1976-ban már nem lehetett ott a játékokon, egy évvel korábban egy autóbalesetben életét vesztette. Karrierje olimpiai érem nélkül is sportága legendái közé emelte. A film bemutatja, miért.

[embedded content]

62. Rocky III (1982)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.36/100

Miről szól? Az olasz csődör harmadszor kerül a listára, a 62. helyen a Rocky-széria harmadik felvonásával. Rocky a csúcson, tizedik sikeres címvédése után a visszavonulásra készül, aki a pökhendi stílusú James Clubber Lang (Mr. T) kihívására még egy utolsó meccset vállal. Az igencsak felpaprikázott Rocky Balboa idős mestere, Mickey figyelmeztetése ellenére félvállról veszi a felkészülést, és megalázó vereséget szenved. Eközben edzője szívrohamot kap, és meghal. Sylvester Stallone ikonikus karaktere nem várt helyről kap segítséget a talpra álláshoz és egy sikeres visszavágóhoz. A film ezúttal az ökölvíváson túl a sportbarátságra helyezi a hangsúlyt.

[embedded content]

61. Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 78.46/100

Miről szól? James Hunt és Niki Lauda rivalizálása meghatározta a hetvenes évek közepét a Formula–1-ben. A 2013-ban bemutatott film valós események alapján mutatja be a Hunt világbajnoki címét hozó 1976-os szezon eseményeit, annak minden fordulatával, köztük Lauda majdnem végzetes kimenetelű NSZK-beli balesetével és az azt követő, csodával határos gyors visszatérésével. A mindent eldöntő futamra Japánban, zuhogó esőben kerül sor…

[embedded content]

Eredeti cikk

Comments are closed.