Jégkorong: Alábecsültem sok mindent – Jaromír Jágr

2020.05.29.
Comments off
40 Views

A cseh Extraligából tulajdon csapatával, a Kladnóval kieső Jaromír Jágr nemhogy nem vonul vissza, de negyvennyolc évesen az élvonal egyik legjobbjához igazolt! 

Hirdetés

Jaromír Jágr nemhogy nem vonul vissza, de negyvennyolc évesen az élvonal egyik legjobbjához igazolt!

Ha manapság valaki kijelentené, legalább ötvenéves koráig szeretne játszani a világ legerősebb jégkorongbajnokságában, az NHL-ben, jó eséllyel körberöhögnék.

Bezzeg amikor Jaromír Jágr kijelentette, nem nevetett senki…

A csehek legendája esetében ugyanis ez tényleg benne volt a pakliban. A legtöbb, az NHL-ben valaha is megforduló hokis negyven felett szerencsés esetben már réges-rég valamelyik napsütötte floridai golfpályán ütögeti a labdát, élvezve a jól (vagy kevésbé jól) megérdemelt nyugdíjaséveket. Ehhez képest az elpusztíthatatlan cseh vasember 2016-ban, 44 évesen még egészen mással foglalatoskodott: noha ő is épp Floridában űzte kedvenc játékát, ez esetében azt jelentette, hogy 79 alapszakaszmeccsen szerzett 66 pontjával, kis túlzással egymaga vezette rájátszásba akkori csapatát, a playoffot leginkább csak hírből ismerő Florida Pantherst.

Amikor pedig a 46. életévére fordulva még mindig az NHL-ben ütögetett – akkor éppen a Calgary Flamesnél –, úgy tűnt, a végén össze is jöhet a döbbenetes cél, és akár 50 éves koráig is gyűjtögetheti a pontokat a csehek nagy szakállú nemzeti hőse, aki akkor már fellépett az örökranglistán a megelőzhetetlen Wayne Gretzy (2857 pont) mögé a második helyre (2122 pont).

S bár ez nagy valószínűséggel már nem fog megvalósulni – mivel a 2017–2018-as idény közben először csak kölcsönbe, majd a szezon végén végleg hazaigazolt Csehországba –, Jágr így is elképesztő. Előbb ugyanis feljuttatta szülővárosa, nem mellesleg saját maga tulajdonolta klubját, a Rytíri Kladnót a bivalyerős cseh élvonalba (a mindent eldöntő osztályozón szerény négy gólt szórt a Ceské Budejovice ellen…), és bár a bennmaradást az idén nem sikerült kivívniuk, ez sem szegte kedvét az elnyűhetetlen ikonnak.

Mert bár a drámai kiesés után sokan már a visszavonulását vizionálták, és maga Jágr is azt nyilatkozta, még nem tudja, mit hoz a jövő, most már tudjuk: a 48. életévét februárban betöltő kétszeres Stanley-kupa-győztes, egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnok fenomén nemhogy nem vonult vissza, de egyenesen a cseh Extraliga egyik élcsapatához, a 2019-es bajnok, és a legutóbbi, félbemaradt szezonban is az alapszakasz másodikjaként záró Ocelári Trinechez igazolt, így maholnap, 50 évesen valószínűleg újra a bajnoki címért száll harcba!

Persze előbb gatyába kell ráznia magát, mert bevallása szerint is messze van az ideális formától: a koronavírus-járvány alatt szinte semmit sem edzett, ráadásul már legutóbb is voltak problémái. „Az előző szezonban majdnem százhúsz kilót nyomtam, ez egyszerűen túl sok. A korom miatt már eleve lassabb vagyok, de ezzel a testsúllyal még rosszabb volt – őszintén szólva alábecsültem sok mindent” – ismerte be (fénykorában, legjobb NHL-es éveiben ennél legalább 10-15 kilóval könnyebb volt).

Mindenesetre a trineciek biztosak benne, a bajnoki esélyek pluszmotivációt jelentenek majd Jágrnak (nem mintha valaha is gondjai lettek volna motiváció terén…), arról nem beszélve, hogy a marketingértéke felbecsülhetetlen, így 48 évesen is óriási fogásnak számít. Jan Peterek, az Ocelári sportigazgatója elismerte, már korábban, a tengerentúlról hazatérése után is megpróbálták Trinecbe csábítani Jágrt, de akkor még nem jött össze az üzlet. Most viszont… „Mindannyian hatalmas várakozással tekintünk Jaromírra, reméljük, ezúttal minden működni fog!” – bizakodott Peterek.

Így ha az NHL-ben nem is, egy másik topligában még megvan az esélye, hogy akár 50 éves koráig is játsszon… 

Eredeti cikk

Comments are closed.