Heysel-tragédia: 35 éve volt a foci egyik legsötétebb napja – videók, fotók

2020.05.29.
Comments off
41 Views

A Heysel-stadion és a biztonsági erők sem voltak felkészülve a két csapat meccsére, ráadásul a két, a liverpooli drukkereknek helyt adó szektor túlzsúfolt volt, mert sokan jegy nélkül jutottak be a mérkőzésre.

A verbális erőszak előbb dobálózásba, majd verekedésbe ment át, a Liverpool-tábor ittasabb és vadabb része nekirontott az olaszoknak, akik közül sokan hátrálni kezdtek, ám a lelátó támfala nem bírta a terhelést és 19:27-kor leszakadt.

Összesen 39 ember vesztette életét a helyszínen, egy pedig a kórházban halt bele sérüléseibe, közülük 32 volt olasz, 4 belga, 2 francia és 1 északír.


A stadionban szürreális helyzet alakult ki: miközben orvosok és ápolók a sérültek mellett térdelve szívmasszázst, szájból szájba lélegeztetést alkalmaztak, az UEFA és a belga hatóságok illetékesei arról tanakodtak a két egyesület vezetőivel, hogy megtartsák-e a mérkőzést.

Végül – attól tartva, hogy a meccs elmaradása esetén végkép elszabadul a pokol – a játék mellett döntöttek, a két csapat kapitánya hangosbeszélőn próbálta lecsillapítani a szurkolókat. A másfél órával később kezdődött mérkőzést a Juventus nyerte meg, Michel Platini 56. percben tizenegyesből szerzett góljával, de akkor ez nem sokat számított.

A labdarúgás történetének egyik legsötétebb napja volt ez.

Az MTV riportja a mérkőzésről:

[embedded content]

És egy belgiumi beszámoló:

[embedded content]

A tragédiát követően 27 letartóztatás történt emberölés vádjával, majd 1989-ben, egy öt hónapos bírósági tárgyalás után 14 Liverpool-szurkolót ítéltek el Belgiumban 3 évre. Később a büntetés időtartamának felét felfüggesztették, és az máig nem tisztázott, hogy pontosan hányan töltötték le a büntetésüket.

A világszerte élőben közvetített tragédia sokkolta a közvéleményt, sokak szerint ekkor veszett el végképp a labdarúgás ártatlansága, a játék szépségébe vetett hit.

A véres események után a brit hatóságok keményen felléptek az addig megfékezhetetlennek látszó futballhuliganizmus ellen. Margaret Thatcher miniszterelnök utasítására az angol szövetség valamennyi klubot kizárta az európai kupaküzdelmekből, két nappal később hasonlóan határozott az UEFA is. (A tilalmat 1990-ben oldották fel.)

A Heysel Stadionban a tragédia után nem rendeztek több futballmeccset, csak atlétikai versenyeket, majd 1994-ben lebontották. Helyén 1998 óta a Baldvin király Stadion áll, és a rossz emlékek ellenére 2000-ben itt tartották a belga-holland közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság nyitó mérkőzését. A stadion előtt a tragédia huszadik évfordulóján “Állítsátok meg az órákat” elnevezéssel emlékművet állítottak, amelyen az áldozatokat szimbolizáló 39 égő világít.

[embedded content]

A két csapat 2005-ben, éppen a tragédia huszadik évfordulóján találkozott újra a BEK helyébe lépő Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A liverpooli mérkőzésen a hazai szurkolók egy hatalmas, az Amicizia (olaszul barátság) feliratot kirajzoló élőképpel emlékeztek, a torinói visszavágón viszont a Juventus-szurkolók petárdákkal és rakétákkal támadtak az angolokra. A párharcból a Liverpool jutott tovább, és abban az évben a kupasorozatot is megnyerte. (csakfoci.hu / MTI)

Eredeti cikk

Comments are closed.