Jean Todt: Schumachert jobban támogatta a Ferrari, mint Vettelt

2020.05.21.
Comments off
27 Views

Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnöke kijelentette, szerinte az ő időszakában a Ferrari egységesen beállt Michael Schumacher mögé, Sebastian Vettelt viszont 2015 óta kevésbé támogatták az istállónál. Az FIA elnöke úgy véli, a négyszeres világbajnok jó autóban ismét képes lehet a csúcsra érni.

Miután múlt héten a Ferrari bejelentette, hogy Sebastian Vettel 2021-ben már nem lesz a csapat pilótája, minimálisra csökkent annak az esélye, hogy a német pilóta maranellói küldetése sikeresen, vagyis világbajnoki címmel záruljon. Az előszezoni tesztek alapján az autó nem tűnik jónak, és ha a szünet alatt még fejlődtek is, a csapat minden bizonnyal sokkal inkább Charles Leclerc-t fogja támogatni.

Akármi is lesz, az már biztos, hogy a 32 esztendős pilóta nem éri el eredeti célját, és nem tudja megközelíteni honfitársa és példaképe, Michael Schumacher teljesítményét a Ferrarinál, hiszen honfitársa egymás után öt világbajnoki címet nyert a vörösök színeiben. Utóbbi egykori csapatfőnöke, Jean Todt az istállón belüli egységben látja a két korszak közötti fő különbséget.

Todt úgy véli, Schumacher idejében jobban támogatták egymást a nehéz időkben, ami végül meghozta gyümölcsétForrás: AFP/Damien Meyer

„Az eredményt mindig meg lehet magyarázni, legyen az jó vagy rossz – nyilatkozta a Sky Sportsnak a jelenleg az FIA elnökeként tevékenykedő szakember. – Michael idejében a Ferrari azért volt rendkívül sikeres, mert egységes és erős csapattal rendelkeztünk. Mindenki támogatta a másikat, pláne a nehéz időkben.”

Schumacher 1996-ban csatlakozott a Ferrarihoz, és az első négy évben nem sikerült világbajnokságot nyernie.

Todt vélhetően leginkább ezekre a szezonokra gondolt, amikor arról beszélt, hogy „a jó matróz a háborgó tengerben mutatkozik meg, ők pedig minden körülmények között egy hajóban eveztek”.

Vettel nagyon büszke arra, hogy a Ferrarinál versenyezhet, de a csapatvezetés egyre kevésbé támogattaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Vettel jövője körül egyelőre sok a kérdőjel. Jelen állás szerint a Mercedesnél és a Renault-nál merülhet fel a neve, de egyik istállónál sem tűnik úgy, hogy ő lenne az elsőszámú esélyes a 2021-es ülésre. A harmadik lehetőség a visszavonulás, de Todt szerint a közvéleménynek ennél optimistábban kell hozzáállnia a német versenyző következő évéhez.

Sebastian Vettel az autósport egyik legnagyobb tehetsége

– szögezte le. – Persze bejelentették, hogy 2020 után már nem a jelenlegi csapatánál fog versenyezni, de ettől még számos más lehetősége van. Csak a legjobbakat kívánhatjuk neki, az a csapat pedig rendkívül szerencsés lesz, aki végül szerződteti.”

Az FIA elnöke szerint Vettel nyerhet még vb-címet, de ehhez muszáj jó autóba ülnieForrás: Getty Images/Alexander Hassenstein

A négyszeres világbajnok az utóbbi években rengeteget hibázott, ami miatt sokan már nem tartják vb-címre alkalmas versenyzőnek. Todt azonban úgy véli, egy jó autóval ez még mindig lehetséges számára.

A francia szakember ismét Schumachert hozta fel példaként, aki 1996-ban csupán három futamot tudott nyerni, de ez elsősorban a kocsinak volt betudható.

„Szép lassan felépítettük a megfelelő autót, illetve csapatot, ami lehetővé tette [a világbajnoki cím megszerzését]. Vagy vegyük Lewis Hamiltont: ha nem ülne győztes autóban, akkor nem lenne képes világbajnokságot nyerni. Ezt láttuk [Fernando] Alonso és Vettel esetében is, ez puszta logika.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.