“Olyan volt, mintha egy vadlovat kellene betörni” – ilyennek látta a közös munkát Bogdánnal az edző

2020.05.19.
Comments off
32 Views

Fred Barber éveken keresztül kapusedzőként dolgozott a Bolton csapatánál, majd Owen Coyle menedzser érkezésekor – 2010-ben a kapusok igazgatójává is kinevezték, így akkoriban az utánpótláskapusok felügyelete is hozzá került. A jelenleg 56 éves szakembernek nagy szerepet tulajdonítottak az egykori finn kapus, Jussi Jääskeläinen karrierjének egyengetésében, valamint Bogdán Ádám csapatba építésében is fontos szerepe volt.

Barber a 20-szoros magyar válogatott hálóőr feledzéséről, a kettejük közötti közös munkáról is emlékezett vissza a pro-sk.co.uk-nak.

Ádám megjelent az egyik kapustáborunkban. Akkoriban a klubok a kapusaikat edzőtáborokba küldték továbbképzés céljából. Nagyon sok munkánk volt Ádámmal az elején. Olyan volt, mintha egy vadlovat kellene betörni – kezdte Barber, aki öt évig dolgozott együtt Bogdánnal – A Boltonnál dolgoztam abban az időben, amikor a kapusedzője voltam. Sammy Lee (a Bolton korábbi vezetőedzője – a szerk.) irányította az egyik kapustáborunkba. A helyi klubjában játszott Magyarországon, ahol a csapatok felépítése, a bajnokság és normák különbözőek. A játékosok néha azt gondolják, hogy a futball a világ minden táján egyforma, azonban nem így van.

Időnként fejpántot viselt az edzéseken, hogy ne lógjon bele a haja a szemébe. Folyamatosan mondtam neki, vágja le.

Barber hozzátette, Bogdánnak nehéz volt bekerülni a csapatba Jääskeläinen és Jussi Ali Al-Habsi mellett. Mindig hangoztatta, nekik is hasonlón kellett keresztül menniük, és türelmesnek kellett lenniük. Szava aranyat ért: Bogdán 2010 augusztusában debütált a bajnokságban. 2011-ben bemutatkozott a magyar válogatottban, 2012-ben az év játékosának is megválasztották, és több mint 120 mérkőzésen pályára lépett a Boltonban, mielőtt 2015-ben aláírt a Liverpoolhoz.

Ádámnak nem sikerült maradandót alkotnia Liverpoolban. Úgy gondolom, Brendan Rodgers azért vitte oda, hogy nyomást gyakoroljon Simon Mignoletre, aki kemény változásokon ment keresztül. Tudom, Ádámnak volt néhány sérülése a Liverpoolnál, és szerettem volna, ha többet játszik.

Bogdán a 2018/2019-es idényben játszott a skót élvonalbeli Hiberniansnél kölcsönben, összesen 25 tétmeccsen lépett pályára. Tavaly nyáron előbb a harmadosztályú III. Kerületi TVE, majd az NB II-es Vasasnál látogatta az edzéseket, illetve az AIK Stockholmnál is edzett, végül tavaly télen visszatért a Hibernianshez, ahol a szezonban egyetlen meccsen sem játszott.

Eredeti cikk

Comments are closed.