Vettel csak bomlasztaná a Mercedest, de ingyen vonzó lehet

2020.05.18.
Comments off
49 Views

A Forma-1-ben a Williams, a McLaren és a Red Bull színeiben versenyző David Coulthard nem tartaná bölcs dolognak a Mercedes részéről, ha Lewis Hamilton mellé leigazolnák Sebastian Vettelt, egy opciót azonban el tud képzelni, amelyikben a Daimler igazgatótanácsa komolyan fontolóra venné a négyszeres világbajnok szerződtetését.

Jelenleg még a Forma-1 bennfentesei is csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az év végén a Ferraritól távozó Sebastian Vettel jövőjével. Abban azonban mindenki egyetérteni látszik, hogy nem áll túl jól a négyszeres világbajnok szénája, ami a versenyképes üléseket illeti, hiszen már csak egyetlen topcsapatnál lehet elméleti esélye otthonra lelni 2021-re, miután a Red Bull gyakorlatilag kizárta a szerződtetését. Van aki szerint a leigazolása a Mercedes részéről sem lenne túl jó ötlet.

Vettelnek a Mercedeshez szerződés jelentheti az egyetlen esélyt arra, hogy a közeljövőben nyerjenForrás: Getty Images/Alexander Hassenstein

„Sajnálatos módon a topcsapatoknál nincs szabad ülés. Ha Vettel nem tud olyan csapatot találni, amelyikkel középtávon, azaz egy vagy két éven belül sikeres lehet, akkor vissza fog vonulni, nem fog középcsapathoz igazolni” – jelentette ki az ORF-nek Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója.

Az osztrák szakember véleményét osztja Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója, aki szerint Vettel folytatni szeretné 2021-ben is, ezt azonban nagy valószínűséggel nem tudja olyan csapatban megtenni, amelyben azonnal esélye lenne a győzelemre.

Ami a négyszeres világbajnok motivációját illeti, az Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke szerint sem veszett el.

„Képes a világbajnoki címért harcolni, ehhez pedig a három topcsapat egyikénél kell legyen. Akkor valódi esélye lesz versenyeket és világbajnoki címet nyerni. Jól ismerem őt, és biztos vagyok benne, hogy ez a legfőbb célja – nyilatkozta az F1.com-nak Vettel korábbi főnöke. – Nem akar csak résztvevő lenni. Ha most rendeznénk egy futamot, meg akarná nyerni. Attól függ, hogy miként állnak össze a kirakós darabjai ahhoz, hogy elérje ezt a célt. Sebastian még csak 32 éves, magasan képzett pilóta, aki ha a megfelelő autóban, Ferrariban, Red Bullban vagy Mercedesben ül, továbbra is képes nyerni és abban is biztos vagyok, hogy újra világbajnok lehetne.”

Coulthard szerint Hamilton és Bottas az ideális kettős a Mercedesnek, nem Vettel és HamiltonForrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

Vettel a Ferrarival történt szakításakor is tagadta, hogy anyagi természetű nézeteltérése lett volna a vörösökkel, Tost szerint pedig a folytatás sem azon fog múlni, hogy ki tudja bevállalni egy ilyen kaliberű pilóta fizetési igényeit, amiből ha lejjebb adna, David Coulthard szerint még a Mercedes vezetése számára is vonzóvá válhatna a leigazolása 2021-re. Ha ingyen felajánlaná a szolgálatait, akkor a Mercedes igazgatótanácsának komolyan el kellene gondolkoznia a dolgon, mert mégiscsak német pilóta lenne egy német csapatban – nyilatkozta a Daily Mailnek a televíziós szakértőként dolgozó skót. – De nem tudom elképzelni, hogy ilyesmit tenne. Valtteri és Lewis párosa tűnik a leghatékonyabbnak arra, hogy újra világbajnokok legyenek.”

Coulthard úgy véli, Vettelt hiba lenne Lewis Hamilton nyakára hozni, mert ahogy a történelmi példákból is látható, ez csak viszályt szítana csapaton belül. „Szerintem hiba lenne a Mercedes részéről a szerződtetése. Lewis személyében van egy versenyzőjük, aki képes versenyeket és világbajnoki címeket nyerni. Hogy odavigyék Sebet, mert az majd jobb teljesítményre sarkallja Lewist… Nehéz kérdés. Ha megnézzük a sportban azokat, akik hozzá hasonló nagy sorozatokat vittek véghez, akkor nem hiszem, hogy szüksége van súrlódásra egy négyszeres világbajnokkal ahhoz, hogy kihozza magából a legjobbat. Szerintem Vettel bomlasztó hatással lehet a csapatra.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.