Kemény kritikát kapott az Australian Open-döntős teniszező

2020.05.12.
Comments off
40 Views

A női tenisz-világranglista 620. helyén álló algériai Ines Ibbu közösségi oldalán kritizálta a férfi világranglista harmadik helyén álló osztrák Dominic Thiemet, aki szerint a legjobb játékosoknak nem feladatuk segíteni a rangsorban hátrébb állókat a koronavírus-járvány idején, írja az MTI.

A „Kedves Dominic” címmel feltöltött kilencperces videóban Ibbu részletesen beszél azokról a nehézségekről, amelyekkel profi pályafutása kezdete óta meg kell küzdenie.

„Örülnék egy olyan napnak, amikor ajándékot tudok venni a szüleimnek. Egyedül járom a világot, mindig a legolcsóbb jegyeket keresve. Kíváncsi lennék, neked kell-e hetente váltanod a borításokat, vagy lyukas lesz-e a cipőd a torna végére, mint nekem?” – tette fel a kérdést Ibbu, aki szerint Algériában az alapvető infrastrukturális feltételek is alig adottak ahhoz, hogy edzeni tudjon.

A 21 éves játékos – aki eddig 27 825 dollárt keresett karrierje során – szerint sokan tudják, hogy az ő élete a realitás, és senki nem kért Thiemtől semmit, csak vele ellentétben mások azonnal felajánlották a segítségüket a hozzá hasonlóaknak.

„A krízishelyzet megmutatta, ki milyen valójában, és ki az, aki segít a szükségben lévőkön. Nem kérünk semmit, csak egy kis tiszteletet” – mondta Ibbu.

A bejegyzéshez sok híres teniszező is hozzászólt, az egyesben hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Venus Williams hősnek nevezte Ibbut, az ausztrál Nick Kyrgios pedig azt írta, tiszteli a véleményéért algériai játékostársát, akit támogatásáról biztosított.

A járványhelyzet berobbanása után a világelső Novak Djokovic szinte azonnal azt kérte társaitól, hogy hozzanak létre egy pénzügyi alapot, amellyel a legjobb száz játékos segíthetne a 250. és 1000. hely között lévőknek, akik csak a versenyeken megszerezhető pénzdíjakból élnek. Thiem akkor azt mondta, ő egyetlen teniszezőről sem tud, aki a túlélésért küzd, egyikük sem fog éhen halni.

„Sokan vannak köztük ugyanakkor, akik számára nem a sport az első, és nem élnek profihoz méltóan. Nem értem, miért kellene nekik pénzt adnom, én inkább azokat támogatnám, akik valóban rászorulnak” – mondta a háromszoros Grand Slam-döntős, akit az idei Australian Open döntőjében Djokovic győzött le. Thiem szerint egyik éljátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, és mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.

Később a teniszt irányító szervezetek, így a versenyeket szervező ATP és WTA, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a Grand Slam-tornák szervezői több mint hatmillió dollárt ajánlottak fel a bajba jutott teniszezőknek.

Eredeti cikk

Comments are closed.