Rengeteg pénzt bukik a Forma-1 a koronavírus miatt

2020.05.09.
Comments off
55 Views

Óriási bevételkiesést kénytelen elszenvedni a Forma-1 a koronavírus-járvány miatt, és még nincs vége, a második negyedévre is hasonló zuhanás várható.

Miközben a Forma-1, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok folyamatosan azon egyeztetnek, hogy milyen módon tudnának faragni a költségeken, valamint miként tudnák a szezon minél hamarabbi elindításával elkerülni a további bevételkiesést, a koronavírus-járvány az F1-nek is hatalmas károkat okozott. A sportág bevételei az első negyedévben 84%-kal estek vissza, és a második negyedévre vonatkozóan is hasonlóan komoly mínusz várható, hiszen futamok még ekkor sem lesznek.

Chase Carey elnök-vezérigazgató reméli, hogy idővel minden visszatér a normál kerékvágásbaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Miután az F1 jogait tulajdonló Liberty Media nyilvánosságra hozta pénzügyi jelentését az idei első negyedévre vonatkozóan, nyilvánvalóvá vált, hogy a Forma-1 is rengeteg pénzt bukott el azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén eddig egyetlen futamot sem rendeztek meg.

A pontos számok 84%-os visszaesét mutatnak a tavalyi első negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a január, február, március időszakban 246 millió dollárról 39 millió dollárra zuhant a sportág bevétele.

Ebben az időszakban csak két futamot, az Ausztrál és a Bahreini Nagydíjat rendezték volna meg, noha az ezekért kapott bármilyen bevétel, mint rendezési díj vagy a televíziós közvetítés után járó díj nem szerepel a fentebbi összegben, ezt az elsődleges bevételek tartalmazzák, amelyek szintén óriásit csökkentek, egészen pontosan 198 millió dollárról 13 millióra.

A Bahreini Nagydíj volt a második futam, amelyet el kellett halasztani az első negyedévbenForrás: Getty Images/Los Angeles Times/John Moore

„Miután nem voltak versenyek az első negyedévben, az elsődleges bevételek a nem a futamokhoz kapcsolódó jogdíjakkal összefüggő szponzori bevételeket tartalmazzák, nem szerepel bennük sem a promóterektől, sem a közvetítés után származó bevétel. Az egyéb bevételek, mint a Paddock Clubból és más, a futamokhoz kapcsolódó eseményekből és televíziós műsorokból származó összeg nullára csökkent, jelenleg pedig arra számítunk, hogy a második negyedévben sem lesznek versenyek” – olvasható a Liberty közleményében.

A második negyedév az április, május, június időszakot jelenti, és mivel a szezon leghamarabb július elején kezdődhet el, a bevételkiesés ebben a három hónapban is kolosszális méretű lesz. Ezt az F1 a korábban a Liberty-től kapott 1,4 milliárd dolláros tőkeinjekcióval vészelheti át. „Arra számítunk, hogy a koronavírus gazdasági hatásai továbbra is éreztetni fogják magukat világszerte, de úgy érezzük, hogy jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy visszatérjünk a néhány hónappal ezelőtt tapasztalt növekedési görbéhez” – bizakodott Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.