Közel 30 év után az F1 mezőnye 2022-ben visszatérhet Afrikába

2020.05.07.
Comments off
56 Views

A South African GP vezérigazgatója kijelentette, közel áll ahhoz, hogy összeszedje a megfelelő mennyiségű támogatást a Dél-afrikai Nagydíj megrendezésére. Ha mindez megvalósul, akkor a sportág akár már két év mólva visszatérhet az országba, illetve a kontinensre.

Dél-Afrika korábban rendszeres helyszíne volt az F1-es versenynaptárnak, de a mezőny 1993 óta egyszer sem látogatott el az országba. Ugyan több kísérlet is volt a visszatérésre, de végül mindegyik sikertelennek bizonyult, mivel túlságosan magas volt a rendezési jogdíj.

Azonban könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét minden (lakott) kontinensre ellátogat a mezőny. Warren Scheckter, a 18 F1-es futamon rajthoz álló Ian fia, illetve az 1979-es világbajnok Jody unokaöccse 2015-ben létrehozta a South African GP-t. A korábban tengerentúli csapatok kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedő üzletember az elmúlt években azon dolgozott, hogy megfelelő támogatást kapjon a rendezésre.

A Dél-afrikai Nagydíj évekig a versenynaptár része volt, de lassan 30 éve rendezték az utolsótForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Pascal Rondeau

Scheckter jelenleg az SAGP vezérigazgatója, míg nagybátyja az Egyesült Királyságból, a szervezet elnökeként segíti munkáját. Rajtuk kívül két helyi vállalkozó, Jabu Mabuza, valamint Keith Doig tölt be vezető szerepet: előbbi az igazgatótanács elnöke, utóbbi pedig az ügyvezető igazgató.

Az elmúlt években nem sikerült megfelelő összeget gyűjteni a rendezésre, de Scheckter úgy véli, közel áll ahhoz, hogy megkapja a szükséges állami, illetve magánjellegű támogatást a verseny rendezésére. A dél-afrikai üzletember szerint a futammal az ország gazdasági szempontból is jól jár.

Ez nem csupán sportesemény lenne, hanem a gazdaságot is fellendítené

– nyilatkozta a MotorNewsnak. – Már az eseményből származó adóbevételek is önmagukban ellensúlyozzák a költségeket.” Hozzátette, a futam elsősorban a turizmusnak jelentene nagy lökést, valamint számos új munkahelyet teremtene.

A helyi kormány gyakran azzal érvel a rendezés ellen, hogy az F1 csupán a fehérbőrűek számára elérhető, elitista sport. Scheckter azonban leszögezte, az esemény megfizethető lesz a szurkolók számára,

hiszen a legolcsóbb jegy 200 rand, azaz kevesebb mint 3500 forint lesz a pénteki szabadedzésre.

Scheckter elmondta, a szándék mindenképpen megvan a rendezésre, ugyanakkor még rengeteg részletet kell tisztázni, mivel egy ilyen eseménynek számos érintettje van. Ami a jogdíjat illeti, elárulta, kevesebb lesz, mint az általánosnak mondható 31 millió dollár (10 milliárd forint). Hozzátette, a Liberty Mediával azon dolgoznak, hogy a rendezés pénzügyileg minél hatékonyabb legyen.

Jody Scheckter az Egyesült Királyságból segíti unokaöccse munkájátForrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Mandoga Media

Tavaly a Forma-1 kereskedelmi igazgatója, az azóta távozó Sean Bratches kijelentette, mindenképpen szeretnének visszatérni az afrikai kontinensre, és erre Dél-Afrika az elsőszámú jelölt. Scheckter szintén így látja a helyzetet, és bízik benne, hogy jövőre a futam pontos időpontjáról is meg tudnak egyezni.

Dél-Afrika eddig két helyszínen, East Londonban és Kyalamiban rendezett futamot.

Amennyiben a visszatérés tényleg megvalósul, akkor valószínűleg utóbbi lesz a befutó, ugyanis 2014-ben Toby Venter, a Porsche Dél-Afrika vezérigazgatója megvásárolta a pályát, és megkezdte az átalakításokat. Ennek következtében már csak néhány további beruházás kell ahhoz, hogy a helyszín ismét alkalmas legyen a mezőny fogadásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Eredeti cikk

Comments are closed.