Videó: 329 gól Puskástól Szoboszlaiig – 17 évnyi dobogó után csúsztak le a magyarok a BEK/BL örökranglistáján

2020.04.16.
Comments off
58 Views

Az alábbi grafikonból kiderül többek között az is, hogy a magyar labdarúgók (az itthon játszók, illetve a légiósok) 17 éven át álltak a dobogón ebben az összevetésben (az 1963/1964-es idényben például az akkor 140 gólos németek mögött a második helyen 115 találattal). Jelenleg pedig a 13. helyen állnak az örökranglistán 329 találattal – ezt összesen 111 magyar futballista hozta össze.

Az 1970-es évek elejétől kezdtek egyébként visszacsúszni a magyar gólszerzők a ranglétrán, az utóbbi években pedig már a belgák is elénk kerültek. Az utóbbi bő két évtizedben már csupán kilenc magyar gól született a BL-ben.

A legtöbb magyar gólt Puskás Ferenc (36) szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban, őt Bene Ferenc (15) és Palotás Péter (10) követi a képzeletbeli dobogón.

Az utolsó magyar BL-találatot egyébként Szoboszlai Dominik jegyezte 2019 szeptemberében, a Salzburg-Genk csoportmeccsen (6-2). Vele lett meg egyébként a 111. gólszerzőnk és a 329. találatunk, nem mellesleg a középpályás lett minden idők legfiatalabb magyar gólszerzője a sorozatban.

Az örökranglistát pedig a már említett németek vezetik, megelőzve a spanyolokat és az utóbbi évtizedekben komolyan előretörő brazilokat.

Fontos kiemelni, hogy az alábbi statisztika az idénybeli gólszerzőket, illetve nemzetiségüket még nem tartalmazza, az előző szezon végi állapotot mutatja.

Eredeti cikk

Comments are closed.