A McLaren főnöke szerint több F1-es csapat tönkre mehet a járvány miatt

2020.04.06.
Comments off
43 Views

Zak Brown, a McLaren F1-es csapatának vezetője arról beszélt a BBC-nek, hogy a koronavírus-járvány miatt nagyon törékeny állapotban van a sportág. Brown szerint radikális változtatások nélkül két-három csapat is csődbe mehet. A járvány miatt két futamot töröltek, hatot elhalasztottak, és még bizonytalan, mikor és melyik helyszínen tudják elkezdeni a 2020-as szezont. 

Ugyanakkor a csapatok között nincs egyetértés abban, hogyan kéne kezelni a gazdasági nehézségeket. A McLaren főnök szerint tovább kell csökkenteni a 2021-es szabályokban meghatározott éves 175 millió dolláros költségvetési sapkát. A 150 milliós limitről már megegyeztek a csapatok, többségük hajlandó lenne még ennél is alacsonyabbra menni. A BBC információi szerint  a top csapatok közül a Mercedes támogatná az ötletet, míg a Ferrari és a Red Bull nem. Brown egyébként 100 millió dollárban maximalizálná az évente elkölthető pénzösszeg nagyságát. 

Az elgondolás ellenzői azzal érvelnek, hogy a kisebb csapatokon nem segítene az alacsonyabb költségvetési sapka, mivel eddig sem költöttek ennyit. Chris Horner, a Red Bull csapatfőnöke korábban arról beszélt, hogy a versenyzési költségeken kell faragni inkább. Brown szerint ezért azért álságos logika, mert míg a futballban bárki meg tudja verni a Liverpoolt vagy a Manchester Unitedet, a Forma-1-ben nem így van. Aki most nem szolidáris, az az egész sportág jövőjét teszi kockára, mondta. A költségcsökkentés jegyében a csapatok már korábban megállapodtak arról, hogy 2022-re halasztják a jövőre tervezett nagy szabálymódosítási csomagot. 

A McLarennek már meg kellett hoznia egy fájdalmas döntést: a személyzet egy részét kényszerszabadságra küldték, másoknak csökkentették a fizetését. Brown élete legnehezebb döntésének nevezte, hozzátéve, nem volt választása, még ha a McLaren a gazdagabb csapatok közé is tartozik. A csapat két pilótája is kivette a részét a megszorításokból, Lando Norris és Carlos Sainz önként lemondott fizetésének egy részéről. 

Eredeti cikk

Comments are closed.