Meghalt a koronavírus miatt a lábujjak nélkül történelmet író NFL-legenda

2020.04.05.
Comments off
35 Views

Április 4-én, szombat éjjel meghalt Tom Dempsey, korábbi NFL-játékos, a New Orleans Saints csapat halhatatlanjainak tagja, aki a koronavírus okozta szövődmények miatt hunyt el. Dempsey-t négy nappal korábban gyógyultnak nyilvánították, ám csak a vírust győzte le, a szövődményeivel nem bírt.

Ne maradjon le semmiről!

Dempsey úgy írt történelmet az NFL-ben 1969-ben, hogy tulajdonképpen marginálisan kevés esélye volt, hogy eljut oda, főként rúgójátékosként, ugyanis a jobb lábán lábujjak nélkül született (a jobb kezéről is hiányoztak az ujjai a születési rendellenesség miatt). Ezért egy speciális kialakítású, egyenes orrú cipővel rúgott 11 idényen át a profik között –

második szezonjában, 11970-ben ráadásul rekordot is döntött, méghozzá nem akármilyet, hiszen a New Orleans Saintsben a Detroit Lions ellen, az utolsó másodpercben szerzett 63 yardos mezőnygól egészen 2013-ig jelentett csúcsot.

Addig hárman is beállították Dempsey csúcsát (sorban Jason Elam 1998-ban, Sebastian Janikowski 2011-ben és David Akers 2012-ben), majd 2013-ben Matt Prater döntötte meg egyetlen yarddal, 64 yardos távolságra a csúcsot.

Dempsey 1970-es rekordja nem csak amiatt volt érdekes, hogy több mint 40 évig érvényben maradt – igaz, ebben szabálymódosítások is a segítségére voltak , hanem azért is, mert 7 yardot javított az addigi csúcson. Az ESPN Sport Science című műsora évtizedekkel később arra jutott, hogy a speciális kialakítású cipő semmiféle előnyt nem jelentett Dempsey-nek, bár azzal, hogy kisebb felületen érintkezett a cipője és a rúgást végző lába, talán csökkenhetett a hibázási esélye, és így pontosabb lehetett.

1977-ben, még Dempsey aktív pályafutása alatt végül szabálymódosítással élt az NFL, és minden, művégtagot viselő játékosnak előírta, hogy az így hordott felszerelés megegyezzen a többi játékoséval, vagyis Dempsey-nek rendes cipőre kellett váltania a lábujjak nélküli lábán is.

1979-ben vonult vissza, egyetlen szezon végén, 1969-ben bekerült a Pro Bowl-keretbe, majd később a első csapata, a New Orleans Saints halhatatlanjai közé is. A cipőt, amivel az 1970-es rekordot szerezte, az amerikaifutball Hírességek Csarnoka őrzi az utókornak.

Az Alzheimer-kórral és demenciával küzdő Dempsey-t egy idősek otthonában ápolták, itt kapta el az otthon 14 másik lakójával együtt a koronavírust még márciusban. Dempsey a második korábbi NFL-játékos, akinek a halálát az új típusú koronavírus okozta, múlt héten az 59 éves, a Denver Broncosnál 1982-ben  három meccsig jutó Orlando McDaniel halálához is a vírus vezetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Eredeti cikk

Comments are closed.